Játszani jó, játszani kell, felnőttkorban is ajánlott. Gyermekkorban kiemelkedően fontos, mert az életre tanít: a gyerekek a játék során szerzett tapasztalatokat helyezik át a valós életbe és fordítva; valós feszültségeiket játék során adják ki magukból.

Játszani otthon, négy fal között is remekül lehet, a lehetőségeknek sokszor csak a fantázia szab határt.

Társasjátékok:

A társasjátékok nagy előnye, hogy akár az egész család részt tud venni benne. 4-5 éves kortól már le lehet ülni asztali játékokat játszani a gyerekekkel, korosztályonként kaphatóak különböző tematikájú táblás vagy kártyás játékok. A legkisebbeket sem kell kihagyni; Nálunk a kétéves valakinek az ölében ülve léphet a bábukkal vagy lapokat tehet le, amivel általában roppant elégedett.

 Kézügyességet fejlesztő játékok:

Színezés, festés, gyurmázás, ragasztás. Ezek a játékformák is széles korosztály számára élvezhetőek és hosszabb idejű elfoglaltságot nyújtanak. Gyűjtsünk kavicsokat és használjuk fel! A kisebbekből ragaszthatunk képeket, a nagyobbakat kifesthetjük. Gyúrjunk só-liszt gyurmát, szaggassunk ki belőle figurákat, süssük szárazra és azokat fessük ki vagy filctollal színezzük! Két éves kortól már nyugodtan adhatunk a kicsik kezébe ecsetet vagy filctollat. A munkaasztalt takarjuk le újságpapírral vagy egy nagy nylonnal, a kicsikre adjunk egy régi pólót, amit nem sajnálunk és alkotásra fel!

mit-jatsszunk-otthon1

 Mozgásos játékok:

Ez kicsit nehezebb zárt térben, de nem lehetetlen. A lufizást az egészen kicsik is élvezik. Dobáljuk, pöcköljük nyugodtan egymásnak, kárt nem tesz semmiben és senkiben viszont nagyon jó móka. Ha az ugrándozást meguntuk, a lufikra is lehet filctollal arcot, figurát rajzolni.

mit-jatsszunk-otthon

Célba dobás: Szedjük le a szárítóról együtt a zoknikat, párosítsuk össze, tekerjük gombócba és ki talál bele többször a fiókba?

Bunkerépítés: Székekből, párnákból, pokrócokból remek búvóhely készülhet pár perc alatt. Ha meguntuk az ücsörgést benne, indíthatunk várfoglalást: ki tudja a másik bunkerét zoknilövedékek segítségével elfoglalni?

Alagút székekből a kicsiknek. Bátorságpróba a javából az egy év alatti négykézlábasoknak átmenni egy ilyen sötét folyosón. És mekkora elégedettséget jelent, ha megtörténik!

Ugróiskola: Helyezzünk puha tárgyakat a padlóra, amivel kijelölünk egy pályát, megbeszéljük a szabályokat és mehet! Az ugrálás remekül fejleszti a mozgáskoordinációt és az agyműködést.

Kincskeresés: Valaki eldugja, a többiek megkeresik időre. Még Apa is élvezni fogja.

Jó mókázást kívánok Mindenkinek!

Farkas Bernadett