Éljünk a lehetőségeinkkel!

Amikor megtisztelünk egy pillanatot, elcsendesedünk. Egy dologra fókuszálunk, és szeretünk elmélyedni annak a dolognak a részleteiben – s azt, ha mások, mással, nem zavarnak közbe. Ha öröm, ha bánat, a tűz megjelenése óta a gyertyagyújtás szokássá vált az emberek között. Talán kevesen tudják, hogy ez a meghitt energia, ami megszáll ilyenkor minket, milyen részletekből fakad. S azt sem, hogy mivel erősíthetjük a jelenséget. 

 

A gyertya három fő részből áll: a törzse, ami a legnagyobb tömeget is jelenti egyben, a kanóca, ami ég – amivel a földet és az eget kapcsolja össze nem csak jelképesen és a láng, ami a tűz minőségét hordozza ebben a tárgyban. Test-lélek-szellem hármassága. Anyagában, formájában és színében jelentőséget hordozva. Méreteit tekintve egy helyesen elkészített gyertya az aranymetszés arány-arany-szabályait használja pont úgy, mint az emberi test csodájánál a természet is teszi. A gyertya egy üzenet, mására az emberben is felismerhető arany-arány-metszésnek. Az ehhez képest másképp készített gyertya a hármas egység minőségében hoz majd torzulást: egy lapos, kocka test – a harmónia ellenében lesz pont annyira lapos és kocka a gondolat és az érzelem terén is. „Üzenete” és jelentősége ezzel kódolva lép működésbe. Gondoljanak bele. Van választásunk, mi is a cél? 

 

Az égés minősége szakrálisan a tűzhöz és ezzel a megtisztuláshoz tartozik. Egy égő gyertya fénnyel jár, ami konkrétan megvilágít és átvitt értelemben „felvilágosít”. Fel-világ. És ezzel elérkeztünk egy következő részlethez a gyertyával kapcsolatban. A föld és az ég, a fizikai és a szellemi összekapcsolásához, ami egy emberen belül is megvalósul, hisz a test az őt ért hatásokra reagálva kezd el gondolkodni. Vagy nem gondolkodni. Ismét a kérdés: Mi is a cél?

 

Ha kellő tisztelettel viseltetünk a gyertya iránt és a használt anyagok tekintetében törekszünk a természetes (faggyú/viasz) forrásokra, a gyertya üzenete is könnyed és egyértelmű lesz majd. Ha tehetjük, ragaszkodjunk a kézzel mártott darabokhoz, az emberi kéz alkotta tárgyakhoz. A gyertyamártás mestersége közelebb hozhat földet az éghez, segít megtalálni a testben a gondolatot. Szenteljük meg naponta az étkezés, az együtt töltött percek vagy a gyász élményét egy szál gyertyával Lassítsunk!

 

Linka