Vége mára a home office-nak, home school-nak, home bölcsinek, nincs kedvem mosogatni, video chateleni és a koronavírusról beszélgetni. Ki akarok szakadni ebből a világból és a vírusos közegből, egy kicsit nem foglalkozni a halottakkal, fertőzöttekkel, maszkokkal, kesztyűkkel, nyugdíjas-sávval a boltokban.

Egy megoldás jut eszembe: az olvasás. Ehhez persze meg kell várnom, hogy a kiskorú szakasz elvonuljon aludni és Apát meggyőzni, hogy lője már le a tv-t. Határozottan idegesít, mikor az Exatlon résztvevőinek ordibálása vagy Charlie Harper életigazságai, netán a 2004-es Afrika-kupa kommentátora belerondít Scarlett O’Hara szerelmi problémáiba vagy éppen a rigómezei csatába.

Miután áttekintettem nem túl tekintélyes (Apa szerint azonban túlságosan is az.) könyvtáramat, úgy döntöttem, hangulatsávok szerint osztom fel a könyvespolcok tartalmát, hogy minél egyszerűbben hozzá tudjak jutni a kedvemnek megfelelő olvasmányhoz és legalább fejben elutazhassak egy másik, koronavírus-mentes világba.

Tarts Velem!

 Ha vidámságra vágysz:

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Fergeteges abszurd humorral körített képtelen történet, mégis elhisszük, hogy igaz. Egy furcsa kis öregember a századik születésnapján megszökik a nyugdíjas otthonból, mert ott nem adnak pálinkát, útközben lop egy bőröndöt, ami tele van pénzzel, ezért nyomába szegődik a maffia, barátságot köt egy virgonc hetvenévessel, véletlenül megölnek egy gengsztert és még a rendőrség is a nyomukba szegődik. Közben százévesünk elmeséli az élettörténetét, amiből kiderült, hogy nem túl okos léte ellenére a XX. század minden fontos történelmi eseményének tevékeny alakítója volt. Csak azért, mert szereti a pálinkát és ért a robbantáshoz.

„A világ legnagyobb és látszólag legmegoldhatatlanabb konfliktusai mind egy szálig a következő tételekből indulnak ki: “Hülye vagy!” “Te vagy a hülye!” “Nem, te vagy a hülye!” A megoldás (…) legtöbbször úgy születik meg, hogy fognak egy üveg pálinkát, együtt megisszák, és előre tekintenek a jövőbe.”

Ha utazni szeretnél az időben: Fábián Janka: Angyalos ház

Elbűvölő, kedves, kissé szívszorító történet egy egykor gyönyörű, mára roskatag polgári ház megmentéséről és utolsó lakójának hosszú életéről.

“Tudjátok, szörnyű dolog történt odaát, a házban. Meghalt egy angyal.

“Meghalt?! De miért, ő is öreg volt?”

„Zsuzsa körül elsüllyedt a világ és ő újra ott volt az angyalos házban, a félhomályos szobában, a sarokban ülő Hilda nénivel szemben.

“Mondja, boldog maga, Zsuzsikám?

mit-olvassunk-a-karantenban

Ha valami izgalmasra vágysz: Stieg Larsson: A tetovált lány

Nem baj, ha már láttad filmen. Egyik mozis variáció sem adja vissza azt a lebilincselő izgalmat és feszültséget, amit a könyv kelt.  A történet végig pörög, sok szálon fut, mégsem veszel el benne, átérezheted a szereplők nehézségeit, szenvedéseit, dühét és bosszúvágyát, majd egy remek csattanóval zárul a sztori. Önmagában is megáll a történet, de mindhárom részt végigolvasva sem fogsz csalódni vagy unatkozni.

“Korán megtanulta, hogy a sírás nem vezet semmire. Azt is megtanulta, hogy ha bárkinek felkeltette az érdeklődését az élete, és az illető úgymond elkezdett odafigyelni rá, annak sosem lett jó vége.”

Ha valami különlegeset, szokatlant olvasnál: Péterfy Gergely: Kitömött barbár

Meglepő, helyenként bizarr történet Kazinczy Ferencről és barátjáról a néger Angelo Solimanról, Kazinczy feleségének, Török Sophie-nak emlékeiből. A történet meghökkentő részletekkel fűszerezve mutatja be a felvilágosodás korának hétköznapjait és szellemi életét, Kazinczy Ferenc eddig kevéssé ismert magánéletét és azt, hogy hogyan kerül egy különleges háziállatnak minősülő néger férfi a szabadkőművesek páholyába, majd halála után egy múzeum üveglapja mögé.

„Ahogy álltam a Természettudományi Múzeum tetőtéri raktárában, és velem szemben, a vörös szekrényben ott állt a fekete test, eszembe jutott, ahogy Ferenc elmesélte milyen különös viszony fűzte Angelo Solimant a múzeumhoz.”

 Farkas Bernadett