Létezik egy faj – a légy mellett, szintén az ember bosszantására – aminek nem sok értelmét látjuk elsőre. Zümmög és repkedve idegesít. Csíp, ahol ér és viszkető, kellemetlen érzést hagy maga után. Légy alázatos és tűrj szép csendben … – üzeni, és mi tehetetlenül csapkodunk tovább.

 

 

Magyarországon közel 50 fajta, csípős szúnyog él, melyek lárvái a folyók ártereiben, tócsákban fejlődnek ki, és közülük több fajta okozhat az ember számára betegségeket. Legelterjedtebb fajták, főleg Ázsiából kerülnek ide, ezeket invazív szúnyogoknak nevezik. Szúnyog okozta betegségek közül legismertebb a malária, mely jelenleg nem fordul elő nálunk, mert nincs jelen a kórokozó, annak ellenére, hogy a malária szúnyogok jelen vannak. A másik, egyre ismertebb betegség a nyugat-nílusi láz, mely idegrendszeri gyulladásos tüneteket okozhat. Kórházi kivizsgáláskor azonban azonosítható. 

 

Egy szúnyog csípése a bőrünkre mért csapás. Kipirosodik, megduzzad, egyre gyakrabban és egyre több embernél okoz allergiás tüneteket, mert fertőzött, gondolhatnánk, pedig nem csak erről lehet szó. A magyarországi fajták, az itt honos életek táplálékaként is fontosak. Gólya, béka, víz körüli élőlények tápanyagban gazdag eledele is a szúnyog. Utóbb, az ember által kiirtására megalkotott szerek mutánsaiként – tovább „fejlesztve”- közvetlenül is alakítják a tápláléklánc felettük álló egyedeinek az „összetételét”. Mert itt vannak a szúnyog-evő fajták köztük. „Azzá leszel, amit eszel” – tartja a mondás – és ha idegméreggel megedzett szúnyogot eszel, akkor az idegméreg bekerül békaként, gólyaként. Pont úgy, mint azok a fogamzásgátló tabletták, amik hormontartalma fogyasztásuk után, a vizeletünkkel kerül a folyókba és megfelelő szűrés nélkül, szennyezi azok testét is, akik soha nem fogyasztották. Egy szer – a fogamzásgátló hormonja vagy a szúnyogok irtására használt idegölő méreg – gyorsabban érkezett, mint sem globálisan erre felkészült lenne a társadalom – lehetne a másik válasz.

 

A bőrünk, a környezetünket és minket elválasztó, egybefüggő védelmi terület. Egy felület is egyben, amin egy szúnyogcsípés, nyílást, kiutat és ezzel lehetőséget ad a bennünk felgyülemlett mérgek távozására. Minél inkább rossz érzés, annál több minden akar távozni belőlünk. Gondoltak már erre?

Jelenleg a szúnyogirtás az országban, csak helyi jellegű, mert a teljes szúnyogirtás ökológiai problémát okozna. Elsősorban a lárvákat kell irtani, ezt biológiai irtással érik el, ami azt jelenti, hogy egy baktérium toxinját használják, ami csak a szúnyoglárvát pusztítja el. A kémiai irtással viszont idegmérget permeteznek ki, ez viszont a többi ízeltlábút is kipusztítja, és ez nem túl szerencsés – mégis ezt teszik. Amik pedig túlélik, azok visszatérnek és bosszút állnak a beavatkozásokért.

 

Ezek a mutánsok nem véletlenül élték túl, amit az ember rámért. Olyan dolgokban lettek verhetetlenek, amikkel állati adottságaikban esetleg évmilliók lassú, és folyamatos alakulását élték meg röpke egy-két év alatt. Valahogy úgy képzeljük ezt el, mintha egy dinasztiából a három generációval későbbi egyed mellénk állna a metrón és helyet követelne magának. Olyan minőségeivel kellene szembesülnünk, amire egyáltalán nem vagyunk felkészülve. Más szóhasználata, más értékrendje és más kinézete, öltözködése és testtartása kiemelné a mostani, megszokott társai közül. És meg lehetne mondani mi az, pontosan. Ez a mostani szúnyog, aki a korábbi szúnyog-invázió utáni szúnyog-mentes korszak után megint ellepett minket, tehát arra is figyelmeztet, mennyire veszélyes játék a manipuláció, a beavatkozás és a kellő körültekintés nélküli tett. A pillanatnyi jó megoldás egy hosszabb távú rosszat szül. –het…

 

Vagyunk így az életünkben? Voltunk már úgy, hogy nem volt erőnk kivárni egy nehezebb helyzet megoldását és megsürgettük az eseményeket? Emlékeznek még arra a felszabadító érzésre, amikor már nem kellett törődni a problémával, mert kirúgtuk, kidobtuk, leírtuk azt a kapcsolatot? S aztán nem sokra rá ugyanabban a helyzetben találtuk magunkat csak még nehezebb, még direktebb, még elviselhetetlenebbül kilátástalannak tűnő körülményekkel? Mire tanít ez minket? Hogyan legyünk körültekintőek? Erőszakmentesen célirányosak? Humánusak? Miért fontosak ezek egyáltalán?!

Az Életünkkel játszunk. Nyár van és szúnyog társaink az áldozataink. Gyorsítót alkalmaztunk. Vigyázz!

Linka