Pásztor Anni segít!

 

Még tombol a nyár, s rengeteg esti eseményen mutathatod meg szebbnél szebb alkalmi ruháidat. Ne habozz, használd ki a lehetőségeket!

 

Tudtad, hogy az ókorban egyforma ruhában jártak az egyiptomi emberek a hétköznapokban, s csak idővel alakult ki, hogy a különböző társadalmi helyzetben élők ruhaviseletében az anyagi különbségek is megjelentek?

Az öltözködés az ókori görögnél is érdekesen alakult. Bő és művészien redőzött len, gyapjú és pamut anyagokból készült ruhákat hordtak, szívesen díszítették szalagokkal, pántokkal a nagyon színes viseleteket.

 

Hallottad, hogy a rokokót az öltözködési mánia korszakának is tartják?

Ebben az időszakban a szabómesterség nagyon megbecsült szakma volt. Maria Antoinette például mindennap más ruhát öltött magára. A divatbabák megjelenése is ebből a korból indult el. A gyönyörű alkalmi ruhákhoz kesztyűket, vállkendőket, ékszereket hordtak, s főleg selyemből és brokátból varrták azokat, de a damaszt és csillogó anyagok is kedveltek voltak. Persze ezeket az estélyi vagy alkalmi ruhákat nem lehetett állandóan és mindenhol hordani, így egy egyszerűbb, hétköznapibb viselet is kialakult, ez volt a házi ruha vagy pongyola – a neglizsé.,

 

Tapasztalod, hogy a ruhatörténet különböző korszakainak legjellemzőbb elemei ismétlődnek a különböző korokban? Néha több, máskor pedig kevesebb motívum vagy anyag jelenik meg.
A divattervezők napjainkban is szívesen nyúlnak vissza a régebbi korok ötleteihez. Persze újragondolják, modernizálják a korábbi jellemzőket. A lényeg azonban nem változik, hisz az öltözködésünkkel minden korban az érzéseink, az önkifejezés és a hovatartozásunk megjelenítése is cél. A csillogó ékszerek és az egyre népszerűbb tollak, gyöngyök, tüllök vagy épp a csipkék a fejdíszeken, kiegészítőkön egyre népszerűbbek.

 

Használd hát a nyári hangulat adta felszabadultságot, és ölts alkalmi ruhát bátran, mely egyéniségedet, hangulatodat fejezi ki!

 

Pastor Anni
divattervező
+36 30 971 0555
[email protected]

www.annipastor.hu