„Neked már könnyű, mi még mostuk a pelenkát.”

Legalább ezerszer hallottam édesanyámtól, nagyszüleimtől és korosztályuk nőtagjaitól, hogy nekünk bezzeg már csak egy csuklómozdulat, ami nekik verejtékes munka volt évekig: a pelenkamosás.

Nem kívánok vitába szállni, mert igazuk van. Nem összehasonlítható a pelenkamosás és az eldobható papírpelenka használata, mégis visszatért a pelenkamosás a környezettudatos vagy takarékoskodni kívánó anyák életébe. A mosó- és szárítógépek természetessé válásával a folyamat is jóval könnyebbé vált, mint a kézi mosás világában.

Mégis mi előnye lehet a kakis pelenka sikálásának az egyívű kukába hajítással szemben? Több, mint gondolnánk.

mosni-vagy-eldobni-1

Anyagi előnyök:

Ha napi 6 darab eldobható pelenkával és havonta 4 csomag törlőkendővel számolunk, aminek darabja 45 forint és csomagja 300, akkor egy gyerek 26 hónapnyi pelenkahasználata 210.000 forintba kerül, a törlőkendőé további 31.200-ba.

Ha egy teljes mosható pelenkacsomagot kiegészítőkkel együtt megvásárolunk, átlagosan 50.000 forintba kerül, 10 darab mosható törlőkendő nagyjából 2000 forintba. Ha 3 naponta mossuk, alkalmanként 1000 forintos vízdíj mellett és 26 hónapig használjuk, az egy gyerekre fordított pelenkázási költségünk 78.000 forint.

 Környezetvédelmi előnyök:

A fenti adatokkal számolva 26 hónap alatt 104 csomag nedves törlőkendő és 4680 darab pelenka kerül a szemétbe egyetlen gyerek alól, ami ráadásul veszélyes, semmilyen formában sem hasznosítható hulladék.

A Földön 321 millió pelenkás korú baba él, akik naponta 6000 tonna pelenkát használnak el!

 Egészségügyi előnyök:

A mosható pelenka anyagai sokkal barátságosabbak a bababőrhöz. Pirosodás, allergiás reakció, sebesedés nagyon ritka, általában pelenkakrémre sincs szükség.

A fentiek miatt krónikus pelenka kiütéstől szenvedő babáknak kifejezetten ajánlott a mosható pelenka használata.

 Pelust mosni nem bonyolult!

Bár valóban több időt, főleg száradási időt igényel, mint az eldobható használata.

A kakis darabok estében először a székletet távolítsuk el (kotorjuk a wc-be spatula vagy egy műanyag kés segítségével), utána öblítsük ki a pelenkát! A pisis pelus mehet azonnal öblítővízbe vagy zuhany alá. Mosószappannal vagy marhaepe szappannal kezeljük a foltokat, majd öblítsük át még egyszer és csavarjuk ki! Tároljuk zárt edényben, amíg mosásra nem kerül a sor!

A mosáshoz érdemes környezetbarát mosószert használni, de nem feltétel.

Ajánlott az öblítőt elhagyni és esetleg ecettel vagy illóolajos ecettel öblíteni. A pelusok nem veszik át az ecetszagot. Időnként ajánlatos perkabi (nátrium-perkarbonát – fehérítő és fertőtlenítő) segítségével ammóniamentesíteni a pelenkákat.

A kimosott pelusokat, ha lehet, szárítsuk szabad levegőn, napfényen!

Milyet válasszunk?

A mosható pelenkának több típusa kapható, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya a többihez képest, továbbá minden szülőnek és babának más válhat be. Érdemes ismerősöknél és fórumokon tájékozódni, továbbá a temiti.hu weboldalon széleskörű tájékoztatásra lelhetünk a mosható pelenkákkal és kiegészítőkkel kapcsolatban.

Farkas Bernadett