A kolléganőm barátnője panaszolta, hogy az egy hónapra előre elkészített munkarendet a főnöke megváltoztatta és ez nem igazságos s mit lehetne tenni, neki muszáj most ennek megfelelően menni dolgozni, mert hát ő programot csinált a már meglévő beosztás alapján. Ekkor gondoltam szánjunk egy kis időt a beosztás és az éjszakai munkarend kérdéskörére…

 

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaidő-beosztás szabályait a munkáltatónk állapítja meg. E jogával élve egyebek mellett azt is meghatározhatja, hogy melyik műszakba járjunk, avagy hány órától hány óráig vagyunk kötelesek munkavégzésre. Annak sincs akadálya, hogy a korábban megszokott beosztástól eltérjen, és a már megszokott gyakorlatot egyoldalúan megváltoztassa. Így pl. a korábban soha éjszaka nem dolgozó munkavállalóját este tíz utánra ossza be, vagy éppen fordítva. A munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségünket az előírt helyen és időben, személyesen kell teljesítenünk, ezért a főnök munkaidő beosztásától sajnos egyoldalúan nem térhetünk el. Ez jelenti azt is, hogy nem cserélgethetjük el önkéntesen a műszakjainkat (többműszakos munkarend esetén) a barátnőinkkel, haverjainkkal! Gondoljunk bele, nekünk van olyan végzetségünk, amely abban a munkaidőben szükséges, de a csere-személynek nincs (pl. targoncavezetői jogosítvány, munkavédelmi képzés) s történik egy baleset… bele se merek gondolni milyen nagy kárt okozhatunk ezen egyszerű, de meggondolatlan cselekedetünkkel! Tehát, ha valamiért nem felel meg nekünk a beosztott munkarendünk, forduljunk a főnökhöz s kérjük annak módosítását.

 

 

Most lépjünk át a munkaidőre. A nappali munkaidő beosztással általában mindenki tisztában van, azaz 1 -12 óra közötti munkavégzési időtartamra van lehetőség (kivétel a 24 órás beosztást, amit most nem vesézünk ki e helyütt), de a két munkavégzés között 11 óra pihenőidő biztosítása kötelező. Az éjszakai munkát a 22 – 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzéssel azonosítjuk, ami lehet beosztásunk szerinti vagy túlóra. Nem dolgozhatnak éjszaka a cselekvőképtelen és a 18. életévüket be nem töltöttek, valamint a kisgyermeket nevelők. Ez utóbbiba tartozik a nő várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig, illetve a gyermekét egyedül nevelő apa a gyermeke 3 éves koráig. Ha egészségkárosító kockázatok között dolgozunk, akkor éjszakai munkavégzésünk nem haladhatja meg a nyolc órát. Az éjszakai időszakban teljesített munkavégzésünk esetén 15%-os éjszakai pótlékra vagyunk jogosultak, ha legalább egy órát meghaladó időtartamban dolgoztunk éjszakai időszakban. Nem jár éjszakai pótlék azon robotoló társainknak, akik műszakpótlékra jogosultak, hiszen az magasabb összegű pótlék. Remélem kolleganőm barátnője kimerítő választ kapott kérdésre s Önöknek is tudtam segítséget nyújtani… de ne feledjék, ne cserélgessük a műszakokat, mert az nem jó ómen sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak.

 

Sikeres, vidám hangulatú munkaidőt kívánok mindenkinek!

 

Dr. Jakics Mónika Zsuzsanna
drmiroda@gmail.com
+36/30-684-8729