A fürj tojás egészségre gyakorolt jótékony hatását már régóta ismerik, nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban is számon tartják. Nem véletlen az sem, hogy az éttermekben a drágább, ínyenc falatok közé tartozik. De vajon tudják, hogy, milyen gondos odafigyelő munkát kíván a fürj tenyésztés, a fürjfajták kiválasztása? Alábbi cikkből megismerhetik a gazdasági fürjtenyésztés komoly munkáját.

 

 

A japán fürj, azaz a gazdasági fürj

 

Antal Imre Lakitelki tenyésztő több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a gazdasági japánfürj tenyésztésével kapcsolatosan. Ebből az okból oszt meg Önökkel néhány gondolatot.

 

 

furjtojas1

 

 

A japán fürj más néven gazdasági fürj különös és egyedi madár. Egyedülálló viselkedéssel, megjelenéssel és személyiséggel rendelkezik.

A Magyarországon fészkelő, illetve költő fürj háziasított változata.

Tollazata vadas színű. A kakas kissé színesebb tollazatú, nyakán fehér nyakszalaggal.

A tojó fácántyúkhoz hasonlóan rejtőzködő színű tollazattal rendelkezik.

A színes tirke-tarka-barka hibrid nagyobb testű, sem tojása, sem húsa nem tartalmazza az eredeti gazdasági fürj gazdasági beltartalmi értékét. A japán gazdasági fürj 1,7 dkg takarmányt fordít a tojás előállítására, míg a hibrid csak 0,9 dkg-ot. A japán gazdasági fürj éves tojáshozama 340-360 darab, a hibridtől csak évente 220-280 várható.

A gazdasági japán fürj tojásának beltartalmi értéke 30%-al magasabb, mint a hibridé. A fogságban tartott egyedei nagyon ritkán kotlanak el, elvétve költik ki tojásaikat. Intenzív tartásnál ez nem jellemző.

2 tyúk 1 kakas 90-95%-os kelésarány

3 tyúk 1 kakas 70-80%-os kelésarány

4 tyúk 1 kakas 50-60%-os kelésarány, ami már gazdaságtalan.

 

 

furjtojas2

 

 

A tenyész tojásokat gondosan kiválogatjuk, figyelünk arra, hogy csak arányos és hasonló méretű nyolc napnál nem idősebb tojás kerüljön a keltetőgépbe. A keltetés PL MASCHINE keltető géppel, automata forgatórendszerrel történik, keltetési idő 16-18 nap. Antal Imre a PL Mashine géppel keltet évek óta rendkívül sikeresen.

Nagyon sokféle keltetővel találkozhatunk a piacon, igen jelentős ár különbségekkel, és sokunkban felmerül, hogy vajon melyik közülük az, amelyikkel eredményesen lehet keltetni.

Némi véleménygyűjtés után kiderül, hogy bizony jó néhánynak gyengék a keltetési eredményei.

 

 

Mi kell a sikeres gazdasági fürj tenyésztéshez?

 

A sikeres mesterséges keltetéshez három dolog kell

  1. Jó felszerelés, azaz jó keltetőgép.
  2. Jó alapanyag.

III. Gondos gazda.

Bármelyik hibádzik, romlik a kelési eredmény! A leghelyesebb, ha felkészüléssel, a tudás megszerzésével kezdjük.

 

Elérhetőség:

Antal Imre

 

antalimre57@gmail.com

30/945-2987