Ó az örök kérdés, ami sosem volt igazán kérdés…

 

Igaz-e a mondás: „az alma nem esik messze a fájától”?

 

 

hölgy

 

 

És az ember? Vajon mutatja-e a felmenők tulajdonságait?

 

A címbéli kérdés az anyai mintára való utalás igazságtartalmát veti fel, 21. századi relációban. Azonban a mondás, tartalmát tekintve, a korábbi évszázadokban sem volt minden esetben igaz, és koránt sem a külső jegyekre vonatkozott. A lányra mutató vonatkoztatása, sokkal többet árult el a lányos ház lakóiról, mint magáról a kiszemelt aráról.  Mert a régiségben, az anyák természetes feladata volt mindenre megtanítani a leányt. Mindent tudni illett, ami ahhoz kell, hogy pártába nem maradjon.

 

 

teázás

 

 

Tehát, ahol tiszta udvar, rendes ház fogadta a betérőt, ott bizony számítani lehetett arra, hogy a választott ara maga is kézben tudja tartani a háza táját, konyhakertjét, apró jószágát.

 

De hol vagyunk mi már ettől? A viruló rózsakertek látványa, az élelmet adó konyakertek tápláló gazdagsága, már a vidéki családi házaknál sem természetes. Aprójószág meg legfeljebb az ember legjobb barátjaként ismert csaholó, vidáman farok csóváló négylábú. Vagy egy édesen doromboló selymes kiscica. Traktor helyett pedig legfeljebb fűnyíró hangja lepi be az udvart. Azt is sok helyütt az asszonynép intézi.

 

 

Na de akkor most, hogy válasszunk jól társat magunknak? Erről a kérdésről elmélkedünk hamarosan.

 

 

nő

 

 

 

Csaba Beatrix

kapcsolat szakértő, életstratégia-tervező, tréner, önismereti terapeuta

+36 30 3378450

[email protected]

 

 

http://mediaciospont.com/life-coaching/

www.csakanoknek.hu

www.csakanoknek.hu