Ősi technikák mai, modern kontextusba helyezve. A Hold szerepéről Linka, ezúttal  Blankával beszélget.

 

Mit jelent a Hold az életedben?

 

Kedvenc témám a ritmus, amihez a gyermekeim által kerültem közel. Amikor megszületett az első gyerekem, akkor minden gyereknevelésről szóló könyvben azt olvastam, hogy a ritmus mennyire fontos a gyerekek egészséges fejlődéséhez, és valahogy megragadott ez a téma.

 

 

Miután kiveséztem ennek a gyerekeket érintő vonatkozásait, akkor kezdett gyanússá válni, hogy ha ez ennyire fontos egy kisgyereknek, akkor nem lehet kevésbé fontos egy felnőttnek sem, hiszen az alapvető életszükségleteinkben nem különbözünk. Akár akarjuk, akár nem ritmusban élünk, hiszen a lélegzettel és a szívveréssel a Jóisten elválaszthatatlan részünkké tette ezt. Ha kitekintünk az emberi testen kívülre, ott is ritmikus dolgokat látunk: a napok, a hetek, a hónapok, és az évszakok váltakozása meghatározza életünk ritmusát. Ha még a bolygóinkon is kitekintünk, akkor látjuk, hogy az égitestek saját ritmusuk ütemére lejtik égi táncukat, ezek közül számunkra az egyik legdirektebben megmutatkozó, maga a Hold. Felvetődött bennem a kérdés, hogy ha itt minden szereplő a saját ritmusát követi, és ez ad egy harmóniát, egy rendet, akkor vajon nem az áll-e az emberi diszharmonikus működések hátterében, hogy valahol elhangolódott a saját ritmusunk.

 

Ilyen és hasonló kérdésfelvetések mentén az elmúlt években arra jutottam, hogy a mesterségesen kialakított ritmusszabályozó keretek, mint például a jelenleg használatos naptár és ünneprend, nem támogatnak bennünket a belső harmóniánk megteremtésében és bizonyos mértékben elidegenítenek a saját belső ritmusunktól. A nők, még a férfiaknál is rosszabbul működnek ebben az elhangolódott ritmusban. Elég ránézni a nőgyógyászati diszharmóniákról szóló statisztikákra. A menstruációs ciklus körüli rendszertelenségek és anomáliák, már annyira általánosak és "természetesek", hogy már nem is tekintjük bajnak őket, ezek szintén erre a problémára hívják fel a figyelmünket. Lelki szemszögből minden "nem találom a helyem", "nem érzem magam jól a bőrömben", "kiestem az egyensúlyomból" jellegű érzetek hátterében is ritmusprobléma áll. A ma női nagyon szerencsések, mert bár a környezet még nem mindig támogató, de szabadon élhetnek a tudatosság eszközével. Ha egy nő a harmonikus élet, a jóllét, az önszeretet mellett dönt, akkor egyéni preferenciái szerint az eszközök széles tárházából válogathat, amelyekkel visszahangolódhat a saját, egyéni dallamára. A Hold ritmikus mozgásának figyelése egy ilyen, a nők által évezredek óta használt, bevált technika.

 

 

De maradjunk a Naptárnál. Ha tudatos figyelemmel rátekintünk, teljes kuszaságot látunk. A Nap és a Föld viszonylatában legfontosabb 4 napot: a napfordulókat és a napéjegyenlőségeket nem ünnepeljük, a Naptárak nem is jelölik. A meglévő ünnepeink esetében az ünneplés formája közel sincs összhangban az ünnep eredeti jelentésével, ha egyáltalán még tudjuk az ünnep eredeti jelentését, és hogy teljes legyen a zűrzavar január elsején kellene Új Életet és azonnali léböjt kúrát kezdenünk. Ezeken az alapokon lehetetlen kiegyensúlyozottan működni, harmóniában élni.

 

Mi a baj a január elsejei fogadalmakkal?

 

Tulajdonképpen bármelyik napon kezdhetünk Új Életet, de ha jó ritmusban kezdjük, akkor extra támogatást élvezhetünk, úgymond szerencsés csillagzat alá kerülhet a tervünk. Január elseje általában nem kiemelkedően jó energetikájú nap. A téli napforduló, a Fény születésnapja egy jóval ideálisabb időpont volna, vagy például a saját születésünk napja is alkalmasabb arra, hogy személyes Új Évünk napjának tekintsük. Figyeljünk a havi ciklusainkra és a saját születésünkkel járó fontos dátumokra. Használjuk a Természet adta erőket és bátran nyissuk meg a szívünket a változásokra, mert a Hold és a Nap fordulópontjain extra támogatottságot élvezhetünk! Ha tudjuk a születésünk napját, (pld., ha hétfőre esik) egy rendszeresen hétfőre beiktatott böjti nap is sokat tehet érünk. Igaz ez a gyerekeink, a férjünk és a házasságunk (évfordulója) tekintetében is…. Ha valami kibillent, ha támogatásra szorul, a ritmus mindig velünk lesz és segít eligazodni a kétségeinkben

 

 

Gondoljuk át mit szerettünk a tavalyi évben és ünnepeljünk, mert az jól sikerült. Gondoljuk át, mi az, amit nem szeretnénk többé és ünnepeljünk, már elmúlt. Ha észrevettük és megváltoztatjuk, már tettünk egy lépést előre. Mostantól jó ritmusban, önmagunk és a Világ kiteljesedéséért.

 

 

Linka