Az ősz utolsó hónapja a november és még sok teendő vár ránk. Legfontosabb feladat, hogy felkészítsük kertünket a télre. Talán ez a legmozgalmasabb hónap a kerti munkák területén. Ha most végezzük el, sok időt, energiát spórolunk meg tavasszal. Mindazt, amit nem tudtunk elvégezni októberben, még bepótolhatjuk.

Virágos kertünkben még elültethetjük gumós növényeinket, de már gondoskodnunk kell a téli fagyok elleni védelemről úgy, hogy lombbal letakarjuk. Rózsáinkat is még el, illetve átültethetjük és felkupacolt földdel védjük a gyökérnyakakat a fagy ellen.

Ha van konyhakertünk, fel kell szednünk a sárgarépát, fehérrépát, zellert, póréhagymát, kelbimbót. Ha nem bízzuk káposztaféléinket a madarakra, akkor le kell takarnunk, hogy meg ne egyék. A fokhagymát kiültethetjük, a spenótot elvethetjük.

A november még alkalmas az ásásra és trágyázásra. Az őszi ásás összegyűjti az esőt, havat és tárolja tavaszig. Hagyjuk a gilisztákra a darabos talaj porhanyósítását.

novemberi-kerti-teendok

A levelek már javában hullanak. A lehullott levelek értékes tápanyagot tartalmaznak, melyet beáshatunk, vagy komposztálhatunk.

A diófa lombját is összegyűjthetjük, mert a mérgező anyagok távoznak a bomlás során.

Készítsünk komposzttárolót a lehullott lombnak és fedjük le, hogy a csapadék ne mossa ki a tápanyagot és a bomlás során keletkezett hő bent maradjon.

Ha lombporszívónk nem csak begyűjt, hanem aprít is, akkor a levelek gyorsabban fognak rothadni.

novemberi-kerti-teendok-2

Ha még a fák áthelyezésével, vagy új fák telepítésével sem végeztünk, novemberben még megtehetjük. Óvjuk őket a hideg ellen gyökérnyakuknál felkupacolt földdel. Törzsüket vékonyan lemeszelhetjük.

Fiatal fáinkat támasszuk meg, vagy karózzuk ki, hogy védjük az erős téli szél ellen.

Alma és körtefáinkat érdemes megmetszeni és lemosó permetezést alkalmazni utána. Bokraink, cserjéink metszését is el kell végeznünk. Ribizli, málna, szederbokrainkat ki kell tisztítanunk, meg kell metszenünk.

Ha az időjárás engedi, még egy fűnyírást is elvégezhetünk, magasra állított nyíróval.

Végezetül a kerti csapokat is téliesítsük, védjük a fagytól úgy, hogy tekerjük be zsákvászonnal. Fűnyírónkat tartsuk karban, tisztítsuk ki, nézzük át és ha szükséges vigyük szervizbe, nehogy meglepetés érjen tavasszal.

Ha mindezeket elvégeztük, remélhetjük, hogy kertünk nyugodt téli álmot fog aludni.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu