Belvárosban a balkonon és a teraszokon szeretjük a növényeket kitenni. Ebben a helyzetben figyelnünk kell arra, hogy ahogy a virágok elnyíltak és elszáradtak, távolítsuk el őket. Egyszerűen vágjuk le és remélhetőleg majd újra hajtanak.

Nyáron nagyon meleg van, ezért igyekezzünk a lemenő nap sugarai alatt meglocsolni a növényeket. Ne a leveleket, hanem a száraihoz közel öntözzük meg. Amennyiben van módunk rá, állott vizet használjunk, amit előre feltöltve egy üvegbe, kiteszünk a napra. Megfogják hálálni gondoskodásunkat a növényeink, virágaink.

Balkonon fűszernövényeket is termeszhetünk, amiket folyamatosan vágjuk vissza és tegyünk el fagyasztóba kiszárítva, feldarabolva.

A nyári kertjeinkben is vannak szabályok amik segítenek, hogy minél jobban éljenek növényeink, virágaink.

Mivel a meleg ilyenkor nagyon erős, gyomláljunk sűrűbben és hagyjuk ott a földön, segít abban, hogy ne száradjon ki a föld nagyon hamar. Locsolnunk a kertünket inkább akkor kezdjük el, amikor már lement a nap és kevésbé van meleg. Kertünk karbantartása és locsolása mellett élvezzük a gazdag terméseit. A gyümölcsöket fáinkról akkor vegyük le, mikor könnyedén elválnak, majd ha leszedtük visszametszhetjük őket. Nyári növények, amik jól bírják a kánikulát és a szárazságot: mediterrán növények, sziklakerti növények és a fűszernövények. Néhány példa: kardvirág, levendula, kövirózsa, japánfű. Nyári kertjeinkben figyelnünk kell a darazsak elszaporodására is. Igyekezzünk megfelelő lehetőséget találni az elcsalogatásukról. A melegben a mulcsozás is segíthet, mert hidegebben tartja a talajt. Mivel elbomlik a fenyőkéreg, évente kell pótolni. A locsoláshoz jelenleg a legjobb módszer amit idén sokan is használnak a csepegtető öntözés. Gazdaságos és a víztakarékosság szempontjából is előnyös, könnyű bele tápoldatot is tenni.

A nyári időszak a leggazdagabb és a leggyönyörűbb évszak kertünk szempontjából, élvezzük ki mindegyik percét. Gyönyörködjünk a virágainkban, együnk az érett gyümölcsökből, friss zöld turmixokat készítsünk vagy szörpöket, esetleg gyógynövényekkel lássuk el családunk minden tagját. Gazdagodjunk és gazdagítsuk környezetünket!

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu