Ez nagyban attól függ, mikor és hová megyünk nyaralni. Elsősorban a kutya szempontjait kell figyelembe venni, hogy lenne neki jobb. Egy kutyapanzióban illetve családtagnál, vagy velünk a nyaralás ideje alatt.

 

Ha városnézős, tengerpartos nyaralásra esik a választás, a következőket kell végiggondolni.

Kibírja-e a kutya komolyabb stressz nélkül az utat és tudjuk-e biztonságosan szállítani?

Számtalan kutyás kiegészítő kapható a boltokban, ami mind a biztonságon, mind a kényelmen sokat tud javítani, főleg autóban való szállítás esetén.

Mennyire lesz meleg ott ahova megyünk?
 

Nem minden kutya bírja a nagy meleget, ha mi mondjuk napozni akarunk, mi lesz a kutyával ez idő alatt? Persze ha szereti a vizet és találunk olyan kutyás strandot ami megfelel az igényeinknek, van árnyék vagy legalább egy napernyő és egész nap akár ott lehetünk, nagy élmény a kedvencünkkel pancsolni. Erre ma már itthon is, külföldön is számos lehetőség van, és szerencsére egyre színvonalasabb helyeket lehet találni. Kutyabarát-e a szállás, számolnak-e fel plusz költséget az állat miatt, valamint felügyelet nélkül ott tudjuk-e hagyni a kutyát a szálláson ha például vásárolni vagy étterembe akarunk menni? Az anyagi vonzat változó, van ahol nem kérnek plusz összeget, van ahol borsos árat kell fizetnünk ha négylábúval érkezünk. Van olyan hely ahol kikötik hogy egyedül nem maradhat a szálláson, vagy maximum szobakennelbe zárva, ha nem zavarja más vendégek nyugalmát.

 

Az éttermi részeken is változó szabályokkal találkozhatunk, vannak teljesen kutyabarát helyek, néhol külön szekció van kutyás vendégek részére a bejárathoz közel, és ha kulturáltan viselkedik a kutya, még csak morcosan sem néz a személyzet, sőt vizet is hoznak neki, de egyes éttermekbe tilos kutyával bemenni. Fontos hogy meg tudjuk oldani a napi sétát, játékot, hiszen erre ez idő alatt is igénye van. Ha hegyes-völgyes, kirándulós utat tervezünk, könnyebb dolgunk van minden szempontból, meleg sincs annyira, túrázni is mehetünk. Fontos hogy az utazáshoz szükséges papírok (oltási könyv vagy útlevél) rendben legyenek, chip regisztrálva, egyrészt kérhetik, másrészt jobb a biztonság e szempontból is. Ha mégis úgy döntünk hogy kutya nélkül nyaralunk, egy rakás terhet leveszünk a vállunkról, ugyanakkor csak akkor lehetünk nyugodtak az utazás alatt, ha meg vagyunk róla győződve hogy kutyánk nélkülünk is el tud tölteni egy hetet, biztonságban van, vigyáznak rá, és jól érzi magát az átmeneti közegben.

Szabó Liza
Bemer tanácsadó, fitoterapeuta
liza.szaboo@gmail.com