A Tél betegségeinek gyógyítói, nyáron képződnek
 
A Hársfákat a teájukról ismerjük, kevesen gondolnak bele, vajon miért oly kellemes az árnyékukban időzni. Lágyság, szelídség és tisztító erők támogatása – tartoznak jellemzői közé. Nemzedékeken át jelentett megnyugvást, okozott pihentető ébredést a közelsége átvitt értelemben is, amiért része volt a hagyományos magyar kerteknek. Időtlenség érzete fogja el azt, aki megpihen lombja alatt, eredő gondolatok serkentik tettre a földi utazót. 
 
Nagylevelű hárs – Tilia platyphyllos
 
A hárs hasznát, ha úgy tetszik, az ember szemszögéből évszakhoz és a fa részeihez is kapcsolhatjuk, ha számba szeretnénk venni adományait. Tavasszal gyűjtött leveleit, zsenge, friss zöldként fogyasztva akár nyersen, sóskához, csalánhoz hasonlóan levesbe vagy főzeléknek is fogyaszthatjuk. Virágzatából készített teánk nyugodt álmot és könnyű emésztést hoz. Oldja a lelki görcsöket, vérhígító hatása segíti a szívet és a májat. Virágát a levelével együtt gyűjtsük, s árnyékba hagyjuk kipárologni belőle a nedvességet. Szárazon, forrázatát 15-20 percig hagyjuk állani, ami után üdítőként is fogyaszthatjuk a szűrt levet. Másképp 40-50 Celsius fokos vízben egy éjszakát ázzon, s reggelre kelve első italunkként fogyasszuk. Az erősen piros színe a benne rejlő kincsekre utal. Vértisztító hatását a vérerekben is kifejti, oldva a mérgeket. Csak illatos hárs lesz valóba hatékony. Ez a szárított porára: lisztjére is igaz, amit például liszthez adagolva használjunk levesbetétek, pogácsák részeként. 
 
Kislevelű hárs – Tilia cordata
 
 
A hársfa rügyeiben minden információ adott, mint ami a kifejlett hársfa erénye lesz később. Elixírje, tehát hatványozottan segít az álmatlanság, szorongás elveszettségében, kimerültség esetén. Túlsúlyokkal küzdők lehetősége, ha testi, ha lelki gondokról van szó. Lombkoronája alatt időzni igazi áldás lehet. Júniusban szedett kis magházait olajba, ecetbe eltéve pikáns savanyúság, az olaszok kapri bogyójához hasonlatos friss íz az asztalon. Télvíz idején teáját mézzel keverve a torokban megrekedt feszültség oldója, hangulatok kisimítója és a szeretet megteremtője a szívekben.
 
Ezüst hárs – Tilia tomentosa
 
 
Fája a legkönnyebben faragható fajta, emiatt számos használati eszközünk alapanyaga. Kézzel, géppel, késsel vagy csiszolóval megdolgozva, mindenképp nagyon hálás fafajta. Napi kapcsolatban vele, árasztja adományait. A hársfa fajtái közül városaink az ezüst hársat részesítik előnyben, míg teának legértékesebb a kislevelű hárs lesz.
 
Néhány praktikus tanács
1. Lélegezzünk mélyeket és élvezzük a virágzat aranyló színét. Belégzés előtt számoljunk el 4-ig, majd levegővétel alatt is négyet számoljunk. Tartsuk bent a levegőt szintén négy számolásig, majd fújjuk ki a levegőt négy számolás alatt, könnyedén. 4×4 az az ismételt sor, amivel lélegzetünk tökéletesen kiegyensúlyoz és a legkedvezőbben hat a test-lélek-szellem hármas egységére.
 
 
2. Könnyű álmot hozó párnánkba a levendula mellé szárított, illatos virágzatot keverjünk. A régiségben ezt évente cserélve használták az asszonyok derék és fej alá.
 
Linka