Tudtad, hogy ez a három nyári gyümölcs milyen vitaminbomba?

 

 

 

 

 

Ha vitaminpótlásra van szükséged, akkor olvass tovább, hogyan tudod ezt a nyári gyümölcsökkel megoldani.

 

Málna:

 

 

 

 

 

A következő nyomlemeket találjuk meg benne: Kalcium, kálium, magnézium, vas – másfél maréknyi málna a napi szükségletük kb. 10 %-át fedezi.

 

Vitaminokban is gazdag megtalalható benne a C-vitamin (25 mg/100 g);  B1-, B2-vitamin valamint az A-, és E-vitamin is.

 

Gyógyhatása

 

A leveléből készült tea meghűlésre és lázcsillapításra alkalmas, valamit a szülés előtti hetekben a várandós kismamák is fogyasztják a kismedence tájéki izmok ellazítása céljából.

 

A málna gyümölcse vértisztító hatással bír, csökkenti például a vércukor szintet.

 

 

Tipp

 

Hűtőben 1-3 napig tárolhatjuk, de fontos az esetleg penészedő darabokat kiszedni közülük. Fagyasztásra alkalma, megőrzi ízét és zamatát.

 

Szeder:

 

 

 

 

 

 

A szeder magnézium, kálium, vas, mangán, réz és kalcium forrás. Nagyon gazdag C-vitamin forrás (23 mg/100 g) valamint E- és K-vitamin található még benne.

 

Gyógyhatása

 

Sebekre kenve tannin tartalma miatt vérzéscsillapítóként használhatjuk, valamint a szemeket is védi lutein tartalma miatt a káros sugárzásoktól.

 

Folsav tartalma miatt a várandós nőknek is ajánlott a fogyasztása.

 

 

Tipp

 

A közepesen kemény szedret érdemes megvásárolni, valamint arra is figyelni kell, hogy ne vegyünk olyan dobozos szedret, amiben egymáshoz, vagy a doboz falához vannak ragadva a szemek, ezek már penészedésre utaló jelek. Hűtőben eláll 3-4 napig, és fagyasztás után is fogyasztható.

 

Áfonya:

 

 

 

 

 

 

A C-vitamin és béta-karotin tartalma magas. Ásványi anyagok közül a foszfor, cink, kalcium, magnézium,  mangán és vas tartalma jelentős.

 

Rendszeres fogyasztása a vérzsírok egyensúlyát helyreállítja, ezzel csökkentve a koleszterin szintet. Serkenti az agyműködést, optimalizálja a vércukorszintet.

 

 

Tipp:

 

A vásárlásnál az élénk színű, fehéres viaszos réteggel bevont gyümölcsöt keressük! Itt is figyeljünk arra, hogy se a dobozhoz, se egymáshoz ne ragadjanak a szemek, ha előre csomagolt árut veszünk, ezt egy egyszerű összerázással tesztelhetjük. Hűtőben 2-3 napig friss marad, fagyasztani a teljesen egészséges szemeket mosás és csepegtetés után érdemes.