Javában tombol az ősz és a gyerekek egyre nehezebben viselik, hogy bent kell lenniük a lakásba. Nem tudnak kimenni az udvarra szaladgálni, biciklizni, mert esik az eső és fúj a szél. Szülőként sokat segíthetünk a gyerekeknek, ha kreatív programokkal és játékokkal foglaljuk le őket. Nem is kell hozzá különösebb anyagi befektetés, hiszen a leghétköznapibb dolgokból is remek szórakozás alakulhat.

Csináljatok gesztenye babákat. Biztosan Te is emlékszel arra, amikor gesztenyéket gyűjtöttél, majd otthon jópofa babákat készítettél belőlük. Mutasd meg gyermekednek, hogyan kell csinálni. Készítsétek el pl. a családot gesztenyékből. Cipős dobozból fabrikáljatok nekik kis házat és kezdődhet a játék.

mit-jatszon-a-gyerek-1

Színes falevél „festmény”. Az összegyűjtött színes faleveleket ragasszátok különböző mintában egy papírra pl. fát, állatot, virágot is mintázhattok. Hagyjátok megszáradni a ragasztót és már mehet is falra. Remek őszi dekoráció lesz a lakásban.

mit-jatszon-a-gyerek-2

Varázsoljátok el a lakást mécsesek segítségével. Biztos Neked is van otthon a konyhában néhány befőttes üveg, amelyeket nem használtok. Díszítsétek ki tetszés szerint pl. ragaszthattok rá színes faleveleket, de festhettek rá üvegfestékkel is. Tegyetek a kidíszített befőttesüvegbe egy mécsest és kész is van az őszi hangulatos dekoráció. Csináljatok minél többet és helyezzétek el a lakásban őket. Így olyan lesz az otthonotok, mintha egy mese birodalom lenne és elkezdődhet a játék is. De ezt csak felnőtt jelenlétében csinálják a gyereke, nehogy a mécses bajt okozzon!

mit-jatszon-a-gyerek-3

Kísérletezzetek a só-liszt gyurmával. 200 gr lisztet, 200 gr sóval 125 ml vízzel gyúrjatok össze. Ha színes gyurmákat szeretnétek, akkor tegyetek hozzá tetszőleges színű ételfestéket. Készítsetek belőle különböző mintákat, dekorációkat. És ha megszáradtak az elkészült remekművek, akkor ki is festhetitek őket temperával.

mit-jatszon-a-gyerek-4

Menjetek kirándulni. Ha végre egy kicsit enyhébb az idő és az eső sem esik, akkor öltözzetek fel jól és irány a természet. Fedezzétek fel a közeli erdőt, patak partot, figyeljétek meg ahogy a természet készül a télre és szépen elcsendesedik. Gyűjtsetek magvakat, faleveleket, tobozt, gesztenyét, ha már az otthoni szórakozáshoz a készlet fogyóban van. Haza érve pedig egy forró fürdő után irány az ágy a kedvenc mesétek és egy finom forró csoki vagy forró tea kíséretében.