Avagy miért kell minden generációnak megtanulni a pénzzel bánni?

Azért, mert a pénzügyi tudatosság nem öröklődik! Nincs benne a génjeinkben, tanulás, tapasztalás útján szerezzük meg. Vannak, akik szerencsések, mert már otthon, gyermekként látják, hogy a szüleik terveznek, pl. a hónap elején feliratos borítékokba szétosztják a pénzt (ezt készpénz nélkül is lehet művelni, ráírjuk egy papírra a keretet és mindig kivonjuk, amit abból a zsebből költöttünk). De még ez sem garancia arra, hogy a gyerekekre ráragad a szülői minta. Mert az sem mindegy, hány felé van kötelezettségünk, mi az, amit rettentő fontosnak tartunk és akár erőn felül is költünk rá és emiatt megvonunk magunktól és családunktól minden jót, ami kellemessé teszi az életet. Állítólag Magyarországon mindenki egy kategóriával nagyobb autót vezet, mint amit meg tudna engedni magának, drága helyre utazik (és ott konzervet eszik).

Szóval a pénzügyi tudatosság elsajátítása saját magunk megismerésével kezdődik. Ha valaki felismeri, hogy kifolyik a kezéből a pénz, akkor vegye igénybe az internetes bankfiókában elérhető pénzügyi tervező programot és a havi költéseit kimutató diagramokat vagy válasszon olyan párt magának, akihez ez a feladat közelebb áll.

De annak sincs könnyebb dolga, aki mániákus rendszerező, a táblázatok bajnoka. Neki is fel kell állítania egy prioritási sorrendet, mire akar költeni, mire takarékoskodni. Látnia kell magát 5-10 év múlva, milyen életet akar élni, milyen körülmények között.

Kiszámolta-e már valaki, mennyibe kerül egy gyerek felnevelése, taníttatása 20 éves koráig? Egyes becslések szerint 20 millió forintba, évi átlagban 1 millió. Persze az elején ez kevesebb, de a második tíz évben az oktatásra, különórákra, a sportra, hobbira, a menő cuccokra, a nyelvvizsgák letételére, kerékpár, kismotor, jogosítvány megszerzésére…. Nem folytatom, tervezni kell és folyamatosan újratervezni, korrigálni, átcsoportosítani.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
[email protected]