Igen, természetes, ha ezt érezzük, de mit tegyünk?

 

Mindenkinek ismerős a tavaszi fáradtság fogalma, és észrevétlenül, vagy panaszokkal, meg is tapasztalta.

 

 

De az őszi fáradságról kevesebbet tudunk. Miközben létező és természetes folyamat.

 

A tavaszi fáradtság tüneteit a téli vitamin- és napfényhiány, valamint a szervezet fokozott méregtelenítése váltja ki. Ennek tudatában könnyebben fogadjuk el, hogy kevesebb az energia szintünk, hogy több az alvás igényünk, hogy közömbösebben reagálunk arra, ami körülöttünk történik, hogy lassabbak a reakcióink, hogy szellemileg kevésbé aktívnak érezzük magunkat.

 

 

De vajon az őszi fáradtsággal mi a helyzet? Esetleg bebeszéljük magunknak, vagy van fiziológiai háttere?

 

Ezzel szemben mi okozhatja az őszi fáradtságot, amiről eddig kevés szó esett, viszont annál többen érzik?

Kezdődik a megfázások és az influenza időszaka, mivel  a szervezet kimerítette magát a nyár folyamán, és az immunrendszer legyengült.

Jelen van a téli depresszió is, amit az esetleges hosszú, előző évek alatt télen szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiányából  kialakult kimerűltség okozhatja.

 

 

Ugye, ismerős a mondás: " Ép vese, ép gondolatok! "

 

Aztán ősszel a betakarítás végén, amikor már kiaknáztuk a legtöbbet, ami kihozható a föld erejéből, bőségéből és tartalékából. A természet kiköveteli magának a pihenést, hogy feltudjon töltődni ahhoz, hogy a következő évben is képes legyen minket ellátni.

 

Viszont számunkra, az Embernek ilyenkor indul az év szinte legaktívabb időszaka. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak, visszazökkenünk a munkába, és még nem is említettem a készülődést az ünnepekre, az új évre való készülődéssel járó izgalmakat és a stresszt.

 

Mi okozza?

Szervezetünk a nyár folyamán különösen igénybe van véve. A hosszabb nappalok, magasabb hőmérséklet, aktívabb életritmus után a természet azt diktálja, hogy ősszel pihenjünk meg, lazítsunk. Vesénk, ami fontos szerepet játszik szervezetünk energiakészletének fenntartásában, fokozott működésbe kezd, több energiát használ, mivel az ősz a gyarapodás időszaka, amikor a szervezet készül a hosszú napfényben hiányos, és vitaminban szegény hónapokra. Ebből adódóan, télen kevesebbek a lehetőségek az intenzív energia felhasználásával járó tevékenységekre.

 

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A természet ritmusának megfelelően most kellene pihennünk, visszahúzódnunk, hogy ezzel is segítsük a vesénk munkáját.

Télen "hibernálódjunk" a Természettel összhangban!

Az igazi pihenés, ha elfelejtjük az időt és a belső óránk veszi át az irányítást, mert pontosan tudja, hogy mikor, mire van szükségünk és mit kell tennünk. A stressz alapvető forrása az idő, amivel állandóan hadilábon állunk. Ne akarjuk felgyorsítani a dolgokat, mindennek adjuk meg a módját, ne a gyorsaságra helyezzük a hangsúlyt, hanem a minőségre. Egészségünket csak akkor védhetjük meg, ha figyelünk testünk jelzéseire, mely először a fáradtságban nyilvánul meg, majd ha nem vesszük komolyan, akkor a betegségekben.

 

 

 

 

 

Támogassuk szervezetünket kívülről is! Az őszi fáradtság hatásos ellenszere a pihenés mellett a ginseng , a goji bogyó, a C- vitamin és az immunerősítő teák.

 

Emellett javaslom, 10 vagy 15 alkalommal –  állapottól függően  – a talpreflexológiai kezeléseket, hogy segíthessünk a szervezetnek felkészülni a télre.

 

Én a talpreflexológiai kezelések mellett, a gyömbér teát részesítem előnyben:  1 kanálnyi reszelt friss gyömbért, 1 liter forrásban lévő vízben főzzük 3 percig, és utána fedjük le legalább 15 percre, majd szűrjük le. -Én a szűrést kihagyom, mert estére már egész csípős lesz, és Én csípősen szeretem.

 

 

 

 

 

Ahogyan vigyázunk a vesénkre télen, olyan lesz az egészségünk; olyan lesz a következő évünk is!

 

Gyűjtsünk erőt, hogy legyen elég a tavaszi intenzív méregtelenítési szakasznak, és arra is, hogy jóízűen és élvezettel tudjunk örülni a nyárnak és sikerrel elérni a céljainkat, hogy az őszi betakarítás ideje elláthasson minket az elvárt "bőséggel", mielőtt egy új pihenési, alacsony energetikai tartományban működő időszak elkezdődne.

 

 

 

Örömteli és egészséges telet kívánok mindenkinek!

 

 

Brezenák Alexandrina

 

https://www.facebook.com/Alexarendel/

 https://www.facebook.com/comewithusic/

www.alexarendel.blog.hu