Ezerszer hangsúlyozták már minden létező fórumon, hogy egy komoly járvány speciális helyzet és lehetőleg mindenki maradjon otthon, izolálódjon. Az otthonunk jelenti a biztonságos bunkert, a legmegfelelőbb védelmet, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ilyenkor a lakás is alaposabb és körültekintőbb takarítást, tisztán tartást igényel.

Amikor hazaértél:

– A kabát és a cipő legjobb, ha az ajtón kívül marad, de ha nem megoldható, vedd le az ajtóban és csak egy helyre pakoljátok le! A táskákat, szatyrokat is!

– Első a kézmosás, aztán az utcai ruhát cseréld le otthonira, amiben nem lépsz ki a házból, a kinti viselt ruhát tedd a szennyesbe!

– Fújd le fertőtlenítővel a táskák, szatyrok fülét (a gyerek hátizsákjáét és az iskolatáskát is!), a telefont, kulcsokat, autókulcsot! Ezután pakolj csak ki! Amelyik terméket lehet, mosd meg szappanos vízzel, főleg a csomagolásokat!

– A kabátot és cipőt legjobb napoztatni és szellőztetni, a többi felsőruhát ajánlott kimosni, főleg, ha tömegközlekedtél. A sapka, sál, kendő se ússza meg!

– A cipőknek legalább a talpát erősen ajánlott szappanos vízzel lemosni, de lehetőleg az egészet tisztítsd meg!

Otthon:

– Legyen kijelölve a család minden tagjának otthoni ruha és papucs vagy cipő, amiben még a teraszra sem mész ki!

– Az ágyra soha ne feküdj utcai ruhában!

– Moss kezet minél gyakrabban! Ha pénzt fogtál meg, utána mindenképpen!

– Naponta fertőtlenítsd le a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit!

– Nem kell körbehipózni a lakást, elég a felmosóvízbe önteni erősebb tisztítószert.

– Egy alapos nagytakarítás után, amiben szerepelnek az ablakkilincsek is,  már csak fenn kell tartani a tisztaságot és a bejárat körül kell fertőtlenítő felmosás naponta.

– Zuhanyozz minden este! Nem reggel! Vagy nem csak reggel.

– Cseréld sűrűbben a törölközőt ágyneműt, konyharuhát!

otthoni-higienias-szabalyok

Házon kívül:

– Húzz kesztyűt! Nem muszáj gumikesztyűben aszalni a kezed, a sima textil is jó, mert így kevesebb kórokozó tapad meg a bőrödön, és emlékeztet, hogy ne nyúlkálj az arcodhoz!

– Ha dúl a járvány, érdemes a hajat is betakarni. Sapka, kendő, bármi jó, a lényeg, hogy ne utazhassanak a hajunkon kóbor cseppek!

– Tarts legalább 2 méter távolságot másoktól! Így is lehet beszélgetni az utcán.

– Ha süt a Nap, napozz, sétálj, lehetőleg ott, ahol mások nem járnak vagy a kertedben, teraszodon!

Ha valamiben elbizonytalanodsz, kérdésed van, keresd fel (telefonon vagy online!) valamelyik kényszeres-tisztaságmániás ismerősödet!. Na, ő biztosan profi.

Farkas Bernadett