(1493-1541)

“Keresd a szikrát, ami felébreszti benned a gyógyerő tűzét!”

“Egy szikra elég, hogy egy egész erdő leégjen!”

Paracelsus életében sokszor előfordult, hogy menekülnie kellett az egyik gazdag és hatalommal bíró embertől a másikig, miután meggyógyította őket. Miért? Mert olyan egyszerű gyógymódokat használt, hogy a betegségből felgyógyult, aztán sokallta érte a honoráriumot!

Háromszor volt a börtönbe bezárva.

Szerencséjére egy másik tehetős új betege aztán kimentette. Az akkori orvos világ mindent elkövetett, hogy lehetetlenné tegyék a munkáját. Paracelsus betegei között volt császár, több herceg, magas rangú püspök, akik ha betegek voltak, akkor magukhoz kérették, aztán ha meggyógyultak, hálátlanul elűzték.

Paracelsus már az ötvenhez közeledett, de nem volt egyetlen európai város sem, ahol nem gyógyított volna. Élete felét ezért utazással töltötte, mégis mind máig nincs egy ország vagy helység, amely Paracelsust mint “nagy emberét” ünnepelné.

Az orvostudomány valószínűleg Paracelsusnak köszönheti a legtöbbet, de “némán” vették át a gyógymódjait. Azon kívül a háttérbe szorítják, nem emelik olyan pódiumra mint megérdemelné, mind a mai napig!?

Paracelsus több mint 200 orvosi írást hagyott hátra német nyelven. Abban az időben, a német nyelv nem volt elfogadva az orvoslásban, csak a latin. Számos gyógymódról is irt, amit a mai gyógyászat beigazolt.

Paracelsus volt az első professzor, aki az orvoslást tanuló diákoknak a betegágyánál magyarázta el, hogy mire kell figyelniük egy jó diagnózis és jó gyógyítás érdekében. Foglalkozott a gyógyvizeink kémiai/gyógyászati összetételével. Éjszakánként meg újabb és újabb növényi gyógyszerek és új gyógymódok kialakításán dolgozott. Ezzel a természetgyógyászat egyik megállapítójává vált. Tudta, hogy a test saját erejéből meg tud gyógyulni, ott is ahol a leghatékonyabb gyógyszer sem tudott segíteni.

“Az egész világ tele van ezekkel a szikrákkal, minden élőben megtalálható, a kövekben, a növényekben, a vízforrásokban, még a gondolatokban is.”- mondta.

Ezért tud az egyik fűszerekkel, a másik ásványokkal, a harmadik meg kéz rátéttel gyógyítani.

Hirdette, hogy a betegségeket a saját kiváltó okukkal együtt kell kezelni, a kiváltó ok nem mindig az, ami fáj. Nem azt a területet kell gyógyítani, ahol a betegség van, hanem ahol a betegséget kiváltó okok vannak.

paracelsus1

“Csak egyetlen betegséget kiváltó ok van, a természet és a teremtő törvényeivel való szembenállás”

Paracelsus szerint őt betegséget kiváltó  ok van, amiből aztán az összes fájdalom/betegség kialakul.

– a környezeti hatások, időjárás, klíma, a mezőgazdasági feldolgozás

– a mérgezés és a piszkosság,  pl. a bányákban, Paracelsus már különböző munkahelyi ártalmakról irt

– öröklődött betegségek, diabetes, allergiák, születéssel fellépő betegségek.

– az agyi betegségek, amit a hosszan tartó félelem és aggódás vált ki

– a teremtő által ránk szabott “vizsgák”/betegségek/, hogy a lélek tovább tudjon fejlődni

Ahogy Paracelsus öt betegséget kiváltó okot hirdetett, ugyanúgy öt útja volt nála a gyógyulásnak:

-a természetes út, hideg-meleg ingerekkel, gyógyfűszerek, egészséges ételek, klíma kúra,

-a specifikus út, pl. fájdalom elleni szer a hasfájás ellen

-a karaktert megváltoztató út, pozitív ráhatással a beteg karakterét megváltoztatni

-a lelki út, a lélek gyógyításával, pozitív gondolkozással

-a hit útja, itt a “csodálatos” gyógyulásokról szólt

“Aki a gyógyulásban hisz, az egészséges lesz!”

Paracelsus épp úgy, mint Nostradamus (mert mindkettő meglehetősen otthontalan volt), nagy jelentőséget tulajdonított a hazai zöldségeknek és gyümölcsöknek, a haza gyógyító erőinek.

“Ha sokáig nem érzed jól magad, akkor térj vissza a szülőhelyedre, még ha csak rövid időre is. A hely, ahol születtél, egy természetes spejz, ami mindent megad neked a gyógyulásodhoz. Sehol a világon nem tudsz olyan gyorsan lábra állni, mint ha a szülőhelyeden lélegzel, eszel és iszol…”

Az ember a természet része, ezért ez a természet a forrás ahol meg tudsz gyógyulni. A gyógyulás legerősebb forrása ott van, ahol megszülettél.

“Az ember az, amit megeszik!” – még pontosabban:

“Az ember az, amit megeszik, ahol eszik, akivel eszik, amit lát és hall mialatt eszik, amit az evés alatt gondol, érez vagy átél”.

Paracelsus receptjei a ma élő emberek részére is hasznos!

  • a test védekező erejének erősítése
  • a megfiatalító elixír
  • a depresszió gyógyítása
  • a kamillával való gyógyítás
  • a hazai zöldségek és gyümölcsök gyógyhatása

Mondásai és tettei ma is útmutatók lehetnek a tudatos ember részére…

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest