Benne vagyunk mi is, kihirdették az egészségügyi vészhelyzetet. A gyerekek online tanulnak, könnyű nekik, ők már digitális nemzedék. Aki csak teheti, otthonról dolgozik, vagy csökkentett műszakban, minden egészségügyi szakember azt hangsúlyozza, hogy minimalizáljuk a társas érintkezést, az utazást tömegközlekedési eszközökön, bezártak a színházak, a mozik, a kultúrházak. Az idősebbeknek kifejezetten azt javasolják, hogy ki se lépjenek a házból, lakásból.

Eljött az ideje, hogy lassítsunk és elővegyük mindazt az otthon végezhető teendőt, amit már régóta, akár több éve halogatunk.

MIT LEHET AKKOR TENNI?

  1. Tervezzük meg a napjainkat! Aki még volt úttörő, talán emlékszik a nyári táborban a napirendre. Fontos, hogy legyen egy menetrend, ami mentén haladhatunk.
  2. A napokat osszuk blokkokra. Napi háztartási munka – főzés, esetleg bevásárlás – sport – tanulás – pakolás. rendszerezés – szórakozás – kreatív hobby – meditáció, elmélkedés, összegzés. Mik is lehetnek ezekben a blokkokban?
  3. A napi háztartási munkát különösképpen nem kell magyarázni, de most kiegészül a fertőtlenítéssel (kilincsek, ajtógombok, konyhapult, csaptelepek, minden, amit a wc-ben megfoghatunk, gyakran használt tárgyak, pl. mobiltelefon, klaviatúra….). Továbbá szellőztetés, naponta többször.
  4. A főzést mindenki másképp menedzseli. Van, aki több napra előre megfőz, van, aki mindennap frisset készít. Még olyat is hallottam, hogy külön megfőzi az ebédet, majd délután a vacsorát.
  5. Számtalan módja van a lakásban végezhető sportnak. Kezdve az egyszerű tornától, nyújtás, fekvőtámasz, hasizom erősítés, egészen az otthoni futópad, szobakerékpár, szoba-evezőpad, súlyzókészlet használatáig. Ki teheti lépcsőzzön is, az amúgy is jót tesz a szívnek.
  6. Tanulás. Bizony kell, az elménket is edzeni, foglalkoztatni kell. Javaslom elővenni a régi nyelvkönyveket és minden nap elolvasni egy leckét, majd megoldani a hozzá tartozó feladatokat. Ne tessék csalni!

penzugyek-a-jarvany-idejen

7. Pakolás, rendszerezés. Sose volt rá időnk! A fényképek, akár papír, akár digitális alapúak, össze-vissza kerültek vagy a fiókba vagy az elektronikus mappákba. Meg ott vannak az iratok, régi számlák, rokonoktól kapott levelek, az a sok csecse-becse, amit különféle utazásainkról hazahoztunk és azóta sem vettük a kezünkbe. Épp ideje átválogatni.

8. Szórakozás. Milyen jó, hogy nem dobtuk ki a videómagnót és azt a rengeteg útifilmet, most távutazást tehetünk a régen már bejárt tájakon. Nekem még van kazettás magnóm, le fogom játszani az olasz slágerek magyarul kazettát (is). Meg ott vannak a háromkötetes klasszikus művek, utoljára akkor olvastam őket, amikor gyesen voltam és a gyerek aludt.

9. Kreatív hobby. Legalább egy személyt ismerek, akinek a varrós szekrényében 30 éve hever egy kiszabott, sötétkék, kordbársony blézer. A bélésével együtt. Most megvarrom és belefogyok.

10. Meditáció, elmélkedés, összegzés. Mindenkinek vannak tapasztalatai, van, akinek ehhez némi írói véna is társul. Érdemes végig gondolni, leírni, magnóra (okostelefonra) mondani.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
[email protected]