Napjainkban egyre fontosabb szerepet játszik a pénzügyi tudatosság kérdése. A fiatal generáció még nem rendelkezik kialakult értékrenddel a pénzügyi döntések kapcsán és az oktatásban sem kapnak kellő ismeretanyagot. Felmérések alapján a szülői példa és a családi közös döntéshozatal is megjelenik, de jelentős réteget képvisel a „jelennek élő” külső információkra (reklámok) hagyatkozó fiatalok egyaránt.

 

Munkámból adódóan éveken keresztül ott vagyok a családok életében és örömmel tapasztalom, hogy egyre nő azon fiatalok száma, akik kirepülve a családi fészekből követik a szülői példát és elkezdjük a közös munkát. Ügyfeleim meghatározzák céljaikat, ezeket rangsoroljuk és olyan pénzügyi megoldásokat választunk, amelyek biztosítják az anyagi fedezetet, illetve a nem várt helyzetekre is támogatást nyújt.

 

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy minden ügyfelemnek legyen védett számlája, amely sem banki sem NAV végrehajtás alá nem vonható és nem része a hagyatéki eljárásnak. Baj esetén azonnal adó- és járulékmentesen kerül a családhoz. Sajnos, nap mint nap tapasztalom, ha haláleset történik a családban, akkor a pénzintézetek azonnal zárolnak minden számlát. Sok jómódú család is nehéz anyagi helyzetbe kerül addig, amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlik. Ilyen esetben a védett számlán lévő pénz biztosít azonnali segítséget a családnak. A védett számlán túl elengedhetetlen az életkorhoz, sporthoz, hobbihoz illeszkedő baleset – betegség védelem, hiszen a kórházi ellátáson túl az átmenetileg kieső jövedelmet is pótolni kell.

 

 

A gyermekvállalás előtt álló fiatalok számára elérhető a babaváró hitel, amely jelentős anyagi támogatást nyújt. A fiataloknak előbb utóbb gondolniuk kell a nyugdíj előtakarékosságra is, amelyhez jelentős adójóváírás kapcsolódik.

A középkorú és idősebb korosztály számára is számos megoldás áll rendelkezésre, attól függően, hogy mire van szükség.

 

 

Javaslom az idősebb korosztálynak is, hogy a korábban meg nem valósult álmokat  ne engedje el, éljen a hobbijának, bármi legyen is az. A megtakarítását, amiért éveken keresztül  megdolgozott, költse magára és ne a végtisztességre tegye félre. Ezt a költséget bízza a megfelelő pénzintézetre. Így mindenki jól jár, a közmondás szerint: „A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad!”

 

Németh Éva
Személyi pénzügyi mentor
+36 20 450 0848
repules007@gmail.com
www.facebook.com/nemetheva.szemelyipenzugyimentor/