Glifozát (glyphosat) és társai, kémia szerek mindenütt!
A legújabb mezőgazdasági studiumok Németországban beigazoltak, hogy a rovarirtó-, és növényvédőszerek nem csak ott hatnak, ahol permeteznek és felhasználják őket. A 2015-ben vizsgált „Urinale” teszt beigazolta, hogy 99,6 %-ban csaknem minden vizsgált személy (több mint 2. 000 nő, férfi és gyermek) vizeletében glifozát volt. Ezek az emberek Németország különböző területein élnek, sokan közölük ráadásul csak BIO zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.
 
Hogyan lehetséges ez?
2018-ban egy országszerte szétágazó „fakéreg vizsgálatot” indítottak, mert a fakérge nagyon jól reagál a mezőgazdasági mérgekre. Németországban 47 helyen végezték el a kísérletet. Ezek között volt természetvédelmi terület, BIO gazdaság, nagyüzemi mezőgazdaság, városok kül- és belterülete.
A vizsgálatok folyamán több mint 100 féle anyagot találtak, ami a fák kérgére került. Ebből több mint 20 nagyon gyakran, az egész országban előfordult. Ezek voltak a glifozát és társai, de a rég betiltott DDT is.
 
 
Érdekes a dologban, hogy eddig úgy volt ismert, hogy ezek a rovarirtó-, és növényvédőszerek a levegővel nem terjednek. Az, hogy ezt a glifozátot és társait, a 100 kilóméterrel arrébb lévő nagy városok fakérgén és az ugyancsak távol lévő BIO gazdák területén lévő fák kérgén is kimutatták, magáért beszél.
 
Hogy terjed szét ez a rovarirtó- és növényvédőszer?
  • még a földek és a növények permetezésénél, mint finom mikro csepp a levegőben
  • mint gáz a széllel
  • a föld erózióval
Ezért fontos tudnia mindenkinek, hogy felemelhesse a szavát a kémiai szerek ellen!
A megvett zöldségeket és gyümölcsöket mindig mossuk meg szódabikarbónás vagy ecetes vízben, majd tiszta vízben.
Ne feledjük a májunkat rendszeresen kitisztítani, tehermentesíteni a napi mérgektől.
 
  1. reggelenkénti olaj húzogatással
  2. májtisztitó teák használatával (pl. 3 krumplihéj tea)
Három krumplihéj tea
 
 
Szerezzünk be 3 db BIO krumplit. Ahogy fent olvashattuk a BIO sem teljesen BIO. Mossuk meg a fent leírt módon. Hámozzuk meg. A teához csak a hejára lesz szükségünk. Egy üres lábosba tegyük bele a krumplihéját és öntsünk rá annyi jó vizet, hogy belepje. Lassú lángon kezdjük el főzni. Maradjunk a tűzhely mellett, mert a héjából egy habos anyag jön ki. Kevergessük fakanállal és főzzük 3 percig. Aztán hagyjuk kihűlni. Az első pohár teát még langyosan igyuk meg. A többit a nap későbbi részében hidegen fogyasszuk el. Nem szabad újból felmelegíteni.
 
Ismételjük meg ezt a krumplihéj teát először hetente kétszer, majd hetente egyszer. Egy kúra ideje három hét.
 
Kívánok mindenkinek több tudatosságot! Azt, hogy a saját kezükbe veszik a saját maguk egészségét!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense