Nyuszik… Pihe puhák, cuki kis tappancsaik vannak, de nézzük csak, mivel jár együtt a tartásuk.

Manapság a nyuszik hobbiállatként való tartása a lakásban igen elterjedt. Okosak, szobatisztává nevelhetőek, ragaszkodók, ha minden nap foglalkozunk velük, igénylik az emberrel a kapcsolatot. Azonban néhány dolgot nem árt tudni róluk, mielőtt hazaviszünk egyet.

Egy egészséges nyúl akár 8-10 évig is élhet, tehát hosszú távon kell átgondolni:

  • tudunk-e kellő időt, törődést biztosítani számára
  • hova tesszük, ha nyaralni megyünk
  • hova visszük állatorvoshoz
  • nincs-e a családban olyan, aki allergiás lenne a szőrére
  • tudjuk-e lakáson belül majd olykor szabadon engedni

A tenyésztő a kisnyuszit leghamarabb 7 hetesen adja oda az új gazdinak, ekkorra már rendelkeznünk kell otthon ketreccel, eleséggel, a számára alkalmas körülményekkel, biztonságossá kell tenni a nyuszinak a lakást, ha majd ki fogjuk majd engedni a ketrecből.

  • a vezetékeket el kell rejteni vagy le kell fedni kábelvédővel, hogy ne tudja azokat megrágni
  • azokat a helyeket, ahova be tudna szorulni, el kell torlaszolni
  • ha van másik állatunk, eleinte még a jelenlétünkben se legyenek csak úgy összeengedve, ehhez idő kell, míg megszokják egymást
  • a szobanövényeket helyezzük számukra elérhetetlen távolságba, némelyik mérgező számukra
  • mivel a nyulak előszeretettel rágcsálnak, a szőnyeg sincs biztonságban, ezért biztosítsunk számukra kellő rostos rágcsálni valót, ne a berendezést egye meg.

puha-tappancsok-1

A nyuszi ketrece legalább hatszor akkora legyen, mint egy kifejlett, felnőtt állat.

Fontos, hogy legyen elegendő helye, hogy mozogni, tisztálkodni tudjon. A 100 x 70 x 45 cm-es méret már megfelelő. A ketrec alját béleljük ki puha anyaggal, hogy a nyúl lába ne közvetlenül a fémvázzal érintkezzen. Ez lehet újságpapír, szalma vagy a kisállatfelszerelés-szaküzletekben erre a célra kapható alom is.

Jó, ha van egy kis zárt kuckó még, ahova el tud vonulni szundikálni, valamint a ketrecbe tegyünk be egy olyan dobozt is, ahova bejárhat a dolgát végezni, gyorsan megtanulják a szobatisztaságot.

Soha ne tegyük huzatba, klíma alá, fűtőtest mellé, nehezen tolerálja a hőmérséklet ingadozást. Fűfélékből és friss szénából biztosítsunk korlátlan mennyiséget. Az előre csomagolt szénát tartalmazó eledelek szintén a nyuszi kedvenc étkei közé tartoznak. Csakis tiszta, friss szénát adjunk, valamint ellenőrzött minőségű pelletált nyúltápot. A sárgarépát, petrezselymet, bazsalikomot, almát szívesen rágcsálják, az emberi étkektől tartsuk távol őket, nem nekik valók. Természetesen nyuszivitaminok is vannak, ebből is egyre bővül a választék. Ivóvizét naponta legalább cseréljük.

puha-tappancsok-2

Jó, ha kifejezetten nyúlhoz értő állatorvost keresünk fel kedvencünkkel, vannak speciális betegségeik, oltásaik, ivartalaníttatni is szükséges őket, a túl nőtt karmocskákat is rendszeresen kell vágatni. Ha azt látjuk, hogy nem eszik, nem iszik, rossz kedvű, bágyadt, a nyuszibogyók túl kemények vagy épp túl lágyak, mindenképp kapjuk elő a szállítódobozt és irány az állatorvosi rendelő.

Érzékeny állatok, a stresszt is nehezen tűrik, napközben is legyen lehetőségük csendben pihenni.
Ha mindezekkel tisztában vagyunk, jöhet a plüssbundás tapsifüles, aki sok mosolyt csal a gazdi arcára bohókás kinézetével és ugrabugrálásával.

Szabó Liza
Bemer tanácsadó, fitoterapeuta
liza.szaboo@gmail.com