Ki gondolná, hogy a hüvelyizomzat ereje és az inkontinencia összefügg? Sejtetted, hogy  ez a 7-9 cm hosszú izmos falú cső az egyik kulcsa a hólyag, méh, végbél terület stabilitásának?

 

A hüvely, ha erős és egészséges, akkor hátulról a húgyhólyagot, elölről a végbelet, alulról pedig a méhet támasztja meg. Ilyenkor ezek a szervek pont a legjobb helyzetben vannak, és nem nyújtják túl a tartószalagjaikat.

 

Ha a hüvely gyenge, akkor nem képes megtámasztani a húgyhólyagot, és az egy picit hátra billen. Ha ülve, vagy állva tiszta ujjal áttapintod a hüvely belső falait, akkor egy kis oda nem való puklit fogsz érezni. Ez a megsüllyedt húgyhólyag. A húgyhólyag nézőpontjából az a helyzet, hogy nincs a helyén, ezzel folyamatosan megterheli a tartószalagját előre vetítve annak további megnyúlását. Beindul az ördögi kör. Azáltal, hogy a hólyag hátrabillen, a húgycső helyzete is megváltozik, és a záróizom egyre nehezebben zárja ela vizelet útját. Ha ráadásul még a húgycső záróizom sem erős, akkor előbb-utóbb megjelenik az inkontinencia, amely hólyag süllyedéssel párosul. És mindezt miért is szenvedi el a boldogtalan nő? Mert nem tudta, hogy szülés után regenerálnia kell a hüvely izmait, és azt sem, hogy milyen rossz szokásokkal és életmódbeli oda-nem figyeléssel okozhat magának komoly betegséget. Ezt nem tanítják sehol.

 

Kezdetben nincs tünet, a párod sem panaszkodik, hogy nem olyan vagy odabent, mint szeretné. Azt gondolod, hogy Te vagy az a szerencsés kivétel, aki ha nem erősíti, akkor is feszes, jól tartó hüvely izomzattal rendelkezik. Ez csupán egy illúzió, ne áltasd magadat, mert nagy ára lehet! Amit nem erősítünk, ellenben terhelünk az gyengül.

 

A hüvelyizom megerősítése nem bonyolult, recept nélkül kapható, nem fáj, csak pozitív mellékhatása van, szakember vezetésével minden korosztály számára pikk-pakk megtanulható! Miért nem csinálod?

 

Nagyné Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

 

BEMER és SONOterapeuta

 

haness.rita@gmail.com

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu