A tradicionális kínai orvoslásban (TCM), ami több mint 5000 éves, központi szerepet játszik a pulzus és a nyelv vizsgálata. Mindenféle gép vagy eszköz nélkül nagyon pontosan tudták és tudják ma is a meglévő vagy a kialakulásban lévő betegségeket megállapítani. Olyan korai formában, amikor még semmiféle testi tünete nincsen. A tradicionális kínai gyógyászatban az orvos nem is látta a betegeket, csak hallotta. Az orvos és a beteg között ugyanis egy fal volt három kis nyílással. Ezeken a nyílásokon keresztül dugta át a beteg a két csuklóját és a nyelvét. Ebből kellett a betegséget megállapítani a gyógyítónak, méghozzá eredménnyel. A régi kínai gyógyászat idején ugyanis az volt a szokás, ha a gyógyítónak nem volt sok munkája, tehát sok volt az egészséges ember, akkor fizetést kapott. Ha sok volt a beteg, akkor a gyógyítót elbocsájtották fizetés nélkül. Érdemes lenne ezen is elgondolkozni a mai egészségügynek!
 
A pulzus és a nyelv diagnosztikát egy életen át kell tanulni és gyakorolni. Ezért sem tantárgy az orvosi egyetemeken.
 
A tradicionális kíni orvoslás öt lábon áll
  • Dietetik (az ételekkel és italokkal való gyógyítás)
  • Qi Gong és Thai-Chi (mozgással történő gyógyítás)
  • Phytotherapia  a növényekkel való gyógyítás)
  • Tuina (a masszírozással való gyógyítás )
  • Akupunktúra (ez a végső pont, ameddig elmennek, ez helyettesíti az „operaciot”!)
Mint látjuk a tradicionális kínai orvoslásban nincs operáció! Azt tanítják, hogy minden szervre nagy szükségünk van. Az emberi test nem úgy működik, mint egy autó. Az autónál, ha valami hibás és nem lehet megjavítani, akkor kicserélik újra. Az embernél minden összefügg mindennel! A régebben általánosságban jelentéktelennek hitt bölcsesség fog kihúzásának is negatív hatása van, éppúgy, mint a mandula eltávolításnak. Szerencsére ezt manapság már nem igy csinálják mindenütt.
 
Pulzus
Harmincöt fajta pulzus ismerete már segít a betegségek ellemzésében. A tradicionális kíni orvoslás szerint mindkét karunk pulzusa fontos, hisz más-más szerveket lehet a két pulzusban észlelni. A mutató- középső- és gyűrűsujj rátétellel sokkal jobban lehet diagnosztizálni, mint a gépekkel.
 
 
 
Nyelv
Területi felosztásban ott vannak a szerveink. A nyelv színe, a lepedék helye és színe mérvadó. Mellette a nyelv alakja, vastagsága, formája és a kiöltött nyelv iránya is fontos támpontot tud adni.
(Pl.: A képen látható nyelv tulajdonosának, meglehetősen szüksége lenne egy máj tisztításra!)
 
 
Írisz
Vizsgálata nem Kínában, hanem az Arab világban és Indiában volt ismert. Aztán Európában is elterjedt. Az íriszben is ott vannak a test szervei, csak ismerni kell, hogy hol. Az írisz színe, a benne lévő foltok, a szem fehérje és a pupilla is mérvadó.
 
 
A tanulmányaim során rájöttem, hogy a beteg vizsgálatánál hasznos, ha mind hármat egymás után csinálom. Amit észlelek a pulzusnál, amit látok a nyelvnél és az írisznél, annak egybe kell esnie. Tehát pl.: jön valaki krónikus térdfájással, a három vizsgálat viszont azt mutatja, hogy először a májat kell kitisztítani ahhoz, hogy a térde meggyógyuljon. A tradicionális kínai orvoslásban nincs ortopéd, szem, tüdő stb. orvos. Nincs specializálódás. Az embert egy elválaszthatatlan egészként szemléli. Nem mindig ott van a baj, ahol valami fáj!
 
„Egy gyomos kertbe nincs értelme rózsát ültetni, előbb gyomtalanítani kell!  –kínai bölcselet.
 
A pulzus mindig a MOST pillanatát mutatja, a nyelv és az írisz a TEGNAP-ra és a MOST-ra mutat. Ezzel a három vizsgálattal, eredményesebben meg lehet határozni és útmutatást lehet adni a betegeknek, hogy mit tegyen a MOST-ban, hogy a JÖVŐ-ben egészséges legyen.
 
A teljes gyógyítás érdekében hasznos, ha a tradicionális kínai orvoslás öt pillérjét a beteg egyéniségéhez mérten mixeljük. Nincs két egyforma gyógymód! Minden ember egy individuum!
 
A jobb vizsgálat érdekében én még a testformát, a járást, az arcvonásokat és a fül formáját is figyelembe veszem.
 
 
A fenti három vizsgálat közül a legegyszerűbben megtanulható a nyelv vizsgálat. Hasznos lenne, ha minden héten a tükörben szemrevételezzük a nyelvünket. Tükör előtt öltsük ki a nyelvünket, ha a lepedék színe sárgás, akkor valami gyulladás van a testünkben. Ha a nyelv nem egyenesen jön ki a szájüregből, akkor azon az oldalon, ahova a nyelv hegye mutat, valami rendellenesség van. Szívinfarktus előtt vagy után is ferdén jön ki a nyelv és a hegye balra mutat.
 
Nem jó a mai modern fogkefe hátoldalán lévő lepedék lekaparó kefe használata. A lepedék leszedése a tradicionális kínai orvoslás szempontjából helytelen. Sajnos manapság még sok reklámban a nyelven lévő lepedék lekaparását hirdetik, üzleti okokból. Épp a lepedék mutatja meg, hogy mire kell koncentrálnunk egészségünk érdekében, olyan korai stádiumban, ahol még semmilyen mai modern gép nem tudná kimutatni a betegség közeledtét. A nyelv tipográfiáját egy korábbi cikkemben leírtam.
 
Jó egészséget és tudatosságot kívánok mindenkinek!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense