Télen a legegyszerűbb C-vitamin forrás a savanyú káposzta. Persze csak az igazi, ami önmagában savanyodott, hozzáadott ecet nélkül. A piacon lehet találni még ilyet, onnan lehet megismerni, hogy nem fehér, de nem is nagyon világos. Inkább sárgás a színe.

 

 

Megfőzni, megsütni vétek. Nyersen egyétek. Próbáljátok ki a levest vagy a töltött káposztát is.

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

40 dkg savanyú káposzta

1 darab kápia paprika

1/2 lilahagyma

4-5 darab aszalt paradicsom (olajban eltett)

20 dkg áztatott dió (ez a beáztatott dióra vonatkozik, kb 15 dkg száraz diónak felel meg)

2 gerezd fokhagyma,

só, füstös paprika, őrölt bors, őrölt kömény

20 dkg répa keverék: sárgarépa, zeller, hagyma vegyesen, (a sárgarépából van benne a legtöbb)

pici só, ételízesítő ízlés szerint

két marék zöld levél, ami bármi lehet, spenót, saláta, mángold, stb.

10 dkg kesudió,

1 teáskanál citromlé,

pici só,

1 szem datolya (vagy más édesítőszer)

 

 

Elkészítés

 

A savanyú káposztát leöblítjük, éles késsel kisebb darabokra vágjuk. A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.

 

A beáztatott dióból a fokhagymával és a fűszerekkel elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük.

 

A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.

 

A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.

 

 

 

Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére. Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a kesudiót kevés vízzel, sóval, datolyával, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.