A rebarbara az első gyümölcs év elején, ami nálunk is megterem. Az igazat megvallva a rebarbara nem  gyümölcs, hanem a zöldségekhez tartozik. Pontosabban, ahhoz a zöldség csoporthoz, ahova a spárga. Mindkettő szürete is egybe esik. Mint a spárgánál, a vágott részek mutatják a frissességét. Ugyanúgy, mint a spárga, nedves, konyhatörlő papírba csavarva, 2-3 napig friss marad a hűtőben. Nyers állapotban élvezhetetlen. Megmosva, apró darabokra vágva, fagyasztható. Rebarbara  ízletes, egészséges étel. Ázsiában ca. 5-6000 évvel ezelőtt felhasználták por formában, az emésztés javításra! Gyökeret sok helyen, ma is alkalmazzák a gyógyításban.

A mai modern konyha, csak a szárát használja fel. 100 g rebarbara, egy felnőtt ember rostanyag szükségletének 10%-t fedezi. Segíti az emésztést, telített érzést ad. Ugyanakkor, ennek a mennyiségnek 13 kcal-ja van. Aki az alakjára figyelmet fordít, annak érdemes ezzel a „gyümölccsel” közelebbi ismeretséget kötni. Gazdag A-, E-, K-vitaminban, valamint kálium, kalcium és krómban.

Szeretném megjegyezni, hogy van benne egy anyag, ami vese betegségekben szenvedők részére nem ajánlott, ez az oxálsav. Az oxálsav eltávolítása úgy történik, hogy a főző vizet kiöntjük, nem használjuk fel.

Tejtermékekkel készítve a rebarbarát, az oxálsav a benne lévő kalciumhoz kötődik. Elfogyasztása után, a belekben így nem szívódik fel.

Érdekessége az, hogy a szüret kezdetén kevesebb oxálsav van bennük, mint később. A piros rebarbarát nem kell hámozni, a zöld színűnél egyszerű zöldséghámozót használunk.

Rebarbara leves

rebarbara1

Hozzávalók:

6 db rebarbara

1 db tojás

1 zacskó vaníliás porcukor

1 zacskó vanília puding

1 liter víz

4 evőkanál kókuszvirág cukor, vagy stevia

1 doboz tejszínhab (édesítetlen)

Elkészítés

A rebarbarát megtisztítjuk, kis darabokra felvágjuk. A vizet főni tesszük, a rebarbarát beletesszük a cukorral. 10 percig tovább főzzük. Tojást, a tejszínnel és a vaníliás cukorral simára keverjük. A pudingot kevés hideg vízzel csomó mentesen kikeverjük. A meleg leveshez adjuk. További 3 percig, állandó keverés mellett, alacsonyabb hőfokon tartjuk, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, a cukros tejszínes tojást hozzákeverjük. Melegen találjuk, tetejét kis édesítetlen tejszínhabbal díszítve.

Rebarbara, vaníliás túróval

rebarbara2

Hozzávalók

400 g friss piros rebarbara

2 db tojás

200 g száraz túró

3 zacskó vaníliás porcukor

1 zacskó vaníliás puding

100 g kókusz virág cukor, vagy stevia

150 ml narancs-, vagy cseresznyelé

8 db kétszersült, keksz vagy babapiskóta

3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés

Sütőt 180-190 C fokra előmelegítjük. A megtisztított rebarbarát 3 cm-es darabokra felvágjuk. A tojásfehérjét habbá felverjük, hidegre tesszük. A tojás sárgáját a túróval, cukrokkal, pudding porral összekeverjük. A hidegről kivett felvert tojásfehérjével vigyázva összekeverjük. Egy tepsi alját a kétszersülttel (keksz, babapiskóta) kibéleljük. Narancs (cseresznye) lével benedvesítjük. Túró massza felét rákenjük. Aztán a rebarbara darabokat, majd ismét a maradék túró következik. Legfelülre jön a kókuszreszelék. Sütőben ca. 30 percig sütjük. Ha a kókuszreszelék kezd sötét lenni,  tetejét alufóliával betakarjuk.

Rebarbara lekvár

rebarbara3

Hozzávalók

1 kg friss rebarbara

1 zacskó vaníliás porcukor

4-5 evőkanál kókuszvirág cukor, vagy stevia

1 vanília aroma

1/2 Bio citrom leve és reszelt héja

Elkészítés

Rebarbarát megtisztítjuk, apróra felvágjuk. Röviden mixeljük, hogy kicsit darabos maradjon. Lábosba tesszük a kétféle cukorral, alacsony hőfokon 40 C fokig melegítjük. A tűzről levévé kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk az aromát,  citromlevet és reszelt héjat. Jól záródó üvegekbe tesszük. Hűtőben tároljuk.

Rebarbara likőr

rebarbara4

Hozzávalók

500 g friss rebarbara

1/2 liter 30-38%-os vodka, vagy izesítetlen alkohol

3 evőkanál kókuszvirág cukor (méz vagy melasz)

1 zacskó vaníliás porcukor

Elkészítés

Megtisztított rebarbarát apró darabokra vágjuk. Befőttes üvegbe tesszük, az alkoholt ráöntjük, lezárjuk. Naponta rázogatjuk. 4-5 nap után össze turmixoljuk. Szép, zárható líkörös üvegbe szűrjük. A zaccot fel tudjuk használni. “Ehető hulladék!”

150 ml sima vizet felforralunk, ha kihűlt, hozzáadjuk az édesítőket. Ezt a cukros vizet a rebarbarás alkoholhoz adjuk. Hűtőben tároljuk. Felhasználás előtt,  felrázzuk.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest