A felszálló folyékony gyomorsav, a gyomorsav gáz és az izmok betegsége.

Normális körülmények között a gyomorsav és az ott lévő enzimek keveréke a gyomorba kerülő tápanyagokat dolgozza fel. Ha azonban a gyomorsav visszafelé a gyomorból a nyelőcsőbe kerül, illetve a gyomorsav gáz feljut a nyelőcsövön keresztül a garatba, az orr-, a légcsatorna és a homlok melléküregeibe, akkor az ott lévő nyálkahártyán gyulladást hoz létre.

A betegség majdnem észrevétlenül kezdődik. Először tipikus fül-orr-gége panaszok lépnek fel. Aztán a betegség vissza-visszatér. A szenvedés oka azonban sok esetben nem itt van, hanem jóval mélyebben. A felszálló gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez piros lesz, megdagad és mindig érzékenyebbé fog válni.

A gyomorsav helye a gyomorban van, feladata a bekerült élelmiszerek feldolgozása és a kórokozók felszámolása. A gyomorsav sósavat tartalmaz és enzimet, mint pepszint, amely a savas miliőben aktív, és az élelmiszerben lévő fehérjéket felbontja. A gyomornyálkahártya védi a gyomrot ettől a maró gyomorsavtól. Ha azonban a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, ahol más típusú nyálkahártya van, akkor ott roncsoló hatást vált ki.

 

 

Ha a gyomorsav a nyelőcsőbe visszalép, annak az oka rendszerint az, hogy a nyelőcső betorkolásánál a gyomorba nem jól záródnak az izmok. Itt ugyanis egy hosszanti és egy körkörös izom találkozik, és ezek idővel meglazulhatnak. Oka tehát az itt lévő két fajta záróizom gyengesége. A másik ok lehet az, hogy a gyomor a rekeszizmon keresztül felfelé csúszik (Hernie) és az említett záróizom gyengesége. Néha az is előfordul, hogy még a születés előtt a nyelőcső nyálkahártyáján kis gyomornyálkahártya képződik, ami aztán gyomorsavat fog azon a helyen termelni. Ezt a szaknyelv „csendes refluxnak” nevezi.

Itt nincsenek tipikus reflux tünetek. A gyomorsav itt is felszáll, főleg savas gáz formában.

A betegek többsége érzi a maró érzést a felszálló gyomorsavnál. A tünet sokféle lehet. Rendszerint köhögéssel jár. Fontos megállapítani, hogy pl. a köhögés valamilyen élelmiszer fogyasztásnál vagy valamely test pozícióban lép fel. Vagy előre hajolásnál az az érzésünk, hogy valami a gyomorból a nyelőcsőbe visszajut.

Fontos a kizáró okok megkeresése, allergia vagy pl. egy gyógyszer mellékhatása.

Meg kell nézni és ki kell zárni a gyomorfekély lehetőségét. Egy nyelőcső- és gyomortükrözés segíthet ebben. Ugyanis gyomorfekély esetén valóban sok a gyomorsav! Egy egészséges embernél az évek előrehaladtával a gyomorsav mennyisége viszont csökken! Mégis a tünetek hasonlók, mintha sok gyomorsav lenne.

Javulás lép fel sok esetben, ha az életformánkat megváltoztatjuk. Németországban a fül-orr-gége klinikák sok esetben egy egészségtanácsadó szakemberrel dolgoznak együtt.

Rendszerint a beteg mindenféle kivizsgálás nélkül, gyomorsav csökkentő orvosságot kap! Ezt a gyógyszeres kezelést én nem tartom jónak. Mint minden funkciója a testünknek az évek előrehaladtával csökken, így ha ezek a refluxos betegek az amúgy is kevés gyomorsav esetén gyomorsav csökkentőt kapnak, annak fatális veszélye lehet! (Egy korábbi cikkben leírtam.)

 

Tehát még egyszer felhívom a figyelmet arra, hogy az idősödő egészséges embernek mindig kevesebb gyomorsavuk van. Sok a gyomorsav akkor, ha gyomor-fekély, vagy gyomorrák áll fenn! Az égő nyelőcső azonban mindegyik esetben hasonló módon nyilvánul meg, ezért veszélyes, ha ezt nem vizsgálják ki rendesen.

A gyomorsav lekötő gyógyszerek lenyomják az amúgy is kevés gyomorsav termelést, de a gyomorsav továbbra is visszalép a nyelőcsőbe. Ilyenkor ugyan kevesebb a sav ott, de tartalmaz még mindig pepszint. A pepszin lerakódik a nyelőcső nyálkahártyájára, és aztán ha savanyú ételeket fogyasztunk, akkor újra aktiválódik.

A pepszin neutrális környezetben stabil, de egy alacsony savas környezetben a fehérjéket megtámadja, így a nyelőcső nyálkahártyáját felmarja.

Ajánlott egy két hetes kúra, amelyben magas pH értékű sima vizet kell inni. Erre nagyon jó a Rudas gyógyfürdő ivó kutjánál vásárolható gyógyvizek (Juventus, Attila, Hungaria). Savas ételek és italok fogyasztása ebben a két hétben nem ajánlott, később csak mértékkel. Ide tartoznak a buborékos italok, citrus gyümölcsök, kóla és más kész italok. Tilos az édesség, a zsíros ételek, csípős fűszerek, alkohol, cigaretta, kávé, hagyma és minden, ami élesztővel készül.

 

Fontos ebben a két hétben az állati eredetű termékek és a búza teljes elhagyása. (A búza károshatását a Minden napi kenyerünk című cikkben leírtam). Vigyázat, a gyógyszerekben is van búza.

Jó hatású a reflux gyógyításában a banán, a kamilla és más gyógyteák, a gyömbér és a burgonya préselt leve.

Próbáljuk ki a dr. Schüßler sókat.

 • Reggel Nr.5. (Kalium phosphorikum D6). Reggeli elött vagy után fel órával. 5 tablettát egy pohár forró vízben oldjunk fel és igyunk meg kortyolgatva.
 • Délben Nr.6. (Kalium sulfurikum D6). Ebéd előtt vagy után fél órával. 5 tablettát egy pohár forró vízben oldjunk fel és kortyolgatva igyuk meg.
 • Este Nr.7. ( Magnezium phosphorikum D6). Vacsora előtt vagy után fél órával, forró vízben oldjunk fel 5 tablettát  és kortyolgatva igyunk meg.

A fentieket három hétig csináljuk.

Néhány szabály a reflux gyógyulásánál

 

 1. ékezzünk sokszor keveset, egészségesen
 2. használjunk kis tányért nagy helyett
 3. kerüljük el a csípős ételeket
 4. az alkoholt hagyjuk el
 5. a buborékos, kész italokat is hagyjuk el teljesen
 6. tartsuk be az étkezési szüneteket, alvás előtt 3-4 órával ne együnk
 7. hagyjunk ki egy teljes ékezést (ebéd után csak másnap reggelizzünk)
 8. fontos az olyan zöldségek fogyasztása, ahol sok zöld szín (Chlorofil), sárga és narancsszín (Carotin) kék, valamint lila szín (Phycocyanin) van.
 9. fogyasszunk gyomor nyugtató teákat
 10. napi 2-3 dl gyógyvizet fogyasszunk el a Rudas ívókútból (Hungaria, Attila, Juventus)
 11. csökkentsük a túlsúlyunkat, és tartsunk detox kúrát
 12. tornázzunk és sétáljunk rendszeresen,
 13. az ágyban magasabb párnát használjunk
 14. a dohányzással hagyunk fel
 15. ismerjünk meg stressz levezető praktikákat és használjuk azokat

Ha ezt mind betartjuk, akkor az operáció fölösleges lesz. Egy német klinika statisztikája szerint 2018-ban kb. 600 refluxos betegből sajnos a felét meg kellett operálni….

Döntsük el, míg nem késő!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest