Úgy gondolom eléggé véleményeket megosztó sport, pedig komoly akrobatikus elemeket hordoz magában, profi szinten hihetetlen erőnlétet, rugalmasságot, egyensúlyt igényel, igazi művészet. Mégis sokan idegenkednek tőle, de vannak, akik kipróbálják, hobbiból eljárnak edzésekre és vannak, akik beleszeretnek ebbe a mozgásformába, az életük része lesz, sőt versenyszerűen űzik. Bodó Erika versenytársával, Boldizsár Dórával első helyezést ért el a május 19-én rendezett Rúdsport Magyar Bajnokságon és kvalifikációt szerzett a 2019. október 3-án kezdődő, Montrealban megrendezésre kerülő Világbajnokságra. Erikát kérdeztem, mi vezetett idáig, mi volt az, ami miatt ezt a sportágat választotta.

 

Kiskorom óta nagyon mozgékony voltam, és mindig is vonzott a torna és ritmikus sportgimnasztika, ennek ellenére minden más sportot űztem, mielőtt ezt a fajta sportot kipróbáltam (úszás, kézilabda, lovaglás, futás, konditerem). Így csak 34 éves koromban jutottam el oda, hogy hasonló mozgásformát kipróbáljak, rúdfitnessz formájában. Kihívásnak éreztem, hogy a saját testsúlyomat hihetelen(nek tűnő) pozíciókban megtartsam, de mindemellett nagyon nőiesnek is éreztem ezt a fajta sportot, egyszerre sugároztak számomra erőt és kecsességet az ezt a sportot űző lányok/hölgyek.

 

 

Úgy voltam vele, hogy kipróbálok egy órát, és ha nem tetszik, nem megyek többet. Így 2017-ben egy februári péntek délután részt vettem életem első rúdsport óráján, ami az első alkalom után magával ragadott, és ez az érzés a mai napig tart. Az ezt megelőző 2,5 évi konditermi „alapozásnak” köszönhetően viszonylag gyorsan el tudtam sajátítani a gyakorlatokat, és a heti 2-3 alkalom során azok pontosabb kivitelezésére is figyelmet tudtam fordítani. Mindemellett remek oktatóktól tudtam tanulni, aminek a mai napig nagyon hálás vagyok. 10 hónap után úgy döntöttem, megmérettetem magam és a tudásomat a velem együtt gyakorló lányokkal, és részt veszek a stúdió által szervezett házi bajnokságon. Így megkértem az egyik edzőt, hogy segítsen nekem a felkészülésben, ami 3 hét alatt meg is valósult – decemberben a házi bajnokságon első helyezést értem el. Ez akkora löketet adott, hogy ott helyben el is döntöttem – részt veszek a 2018 májusában megrendezésre kerülő Rúdsport Magyar Bajnokságon (RMB), amire pontosan 4,5 hónapom volt felkészülni. Őszinte leszek, a versenyfelkészülés nem egy leányálom – rengeteg lemondással és küzdelemmel jár, leginkább saját magunkkal. Hogy munka mellett/után, heti 2-3-szor elmenjen az ember és ugyanazt a koreográfiát gyakorolja hónapokon keresztül, akkor is, ha fáradt, akkor is, ha nincs kedve vagy egyáltalán nem úgy megy, mint ahogy szeretnénk – és itt jön rá az ember, hogy a felkészülés alatt leginkább önmagunkkal kell megküzdeni. Hogy a legnehezebb pillanatokban is képesek legyünk tovább menni, mert nem szabad feladni. Profi kategóriában (átugorva az Amatőr kategóriát) 3. helyezést értem el.

 

A verseny után megfogadtam, hogy az elért eredmény ellenére soha többet nem állok színpadra, annyira intenzív és megrázó élmény volt. Majd 2 hónap lazítás (= heti 2 edzés) után azzal a lánnyal, akivel együtt készültünk a versenyre, és az edzőnkkel leültünk beszélgetni, hogy most akkor hogyan tovább. Mai napig nem tudom megmondani, hogyan és mikor hangzott el az az ötlet, hogy meg kellene próbálnunk duóban. Mert azt még egyikünk sem csinálta, és hát új kihívásokra vágytunk. Így augusztusban elkezdtük ízlelgetni a páros gyakorlatokat….ami annyira megtetszett mindkettőnknek és olyan jól éreztük magunkat az edzéseken, hogy hamar elhatároztuk – 2019-ben újra ott állunk majd a színpadon, most már együtt, egy páros gyakorlattal – és hogy meglegyen a tétje, már a legmagasabb Elit kategóriában fogunk versenyezni, ahonnan az első helyezett automatikusan kijut a VB-re. 10 hónap kőkemény edzést követően májusban – immár együtt – ott álltunk ismét a színpadon és bár ismét hatalmába kerített az a bizonyos verseny előtti érzés, a tudat, hogy nem egyedül kell végig csinálnom és hogy a társamra minden körülmények között számíthatunk egymásra, olyan erőt és magabiztosságat adott mindkettőnknek, hogy egy gyönyörű koreográfiát tudtunk bemutatni. Az eredmény önmagáért beszél – első helyezettként kvalifikáltunk a VB-re, így októberben hazánkat képviselve felnőtt duó kategóriában mérhetjük össze a tudásunkat a világ élvonalába tartozó rúdsportolókkal, ami számunkra hatalmas öröm és megtiszteltetés.

 

Bízom benne, hogy a lányok remek eredménnyel és új élményekkel gazdagodva térnek vissza, és másoknak is inspiráló lesz, hogy kipróbálják magukat ebben a sportágban is, új hobbit vagy kihívást találva. 

Szabó Liza
Bemer tanácsadó, fitoterapeuta
liza.szaboo@gmail.com