1821-1897

Ha számomra csak egy gyógyszer létezne, akkor az a víz lenne!”

Nehéz gyermekkora volt. Tizenegy éves, de már tudta, hogy pap lesz. 21 évesen találkozik dr. Merkle káplánnal. Amikor dr. Merkle teológia professzor lesz Dillingenben, magával viszi a fiatal Kneippet. Huszonhárom éves korában “nyitott” tuberkulózist kap. Olyan beteg, hogy az ágyat sem tudja elhagyni. Mindkét tüdőlebenye legyengült, mégis vas akarattal 1848-ban, 27 évesen leteszi a vizsgát. Mivel betegsége nem javul, vért köp, elkezd kutatni, hogy tudná a tuberkulózist legyőzni. Igy kerül kezébe egy írás dr. Sigmund Hahntól: A friss víz csodálatos gyógyhatása az ember testére.

Az írás több mint száz éves és teljesen ismeretlen. Kneipp azonnal érzi, ez az amit keres!

Az írásban nincs utalás arra, hogy kell a vizet gyógyításra felhasználni. Saját magának kell erre rájönni. Kínnal sétál háromnegyed óráig a Dunához. Megmártózik a jéghideg vízben, még vizesen felöltözik, majd siet haza, nedvesen a fürdéstől és az izzadságtól is. Hamar érzi, hogy javulás áll be. Ezért heti háromszor lemegy a jéghideg Dunához, 3-4 másodpercig megmártozik benne. Egészsége lassan stabilizálódik, a szelleme éberebb lesz. Ez felbátorítja. A hideg fürdéseket tovább folytatja. Éjjelente, mikor a többiek alusznak, kisurran az udvarra, egy kannából hideg vizet önt a lábára, karjára, az egész testére. Ez volt a kezdete, a később világhírű Kneipp féle (vízzel való) gyógyításnak!

sebastiab-kneipp

Elszántásgát siker koronázta, a tuberkulózis eltűnt. 1852-ben 31 évesen lesz pap. Tudást nem akarta megtartani magának. Ha a templomban szegény, elhagyott, szerencsétlen betegeket lát, beszámol nekik,  saját gyógyulásáról. Munkáját itt is siker követi. Korának orvosai, gyógyszerészei viszont ellene vannak, Kneipp pap „csodálatos gyógyításainak.” Kneipp foglalkozik a növények gyógyhatásával, amit a kolostor kertjében termel.

Reggel és este retekzaft!”

Segít és gyógyít az árvaházakban. Megindul a beteg, elesett emberek áramlása, a kolostorba Kneipphez.

“Ha szükséget és elesettséget látsz, akkor segíteni kell!”

Különféle vízzel való gyógymódot alakít ki, a gyógyulás érdekében pl. meleg-hideg borogatás. Hirdette azt, ha a hideg vízben megmártózik a beteg, a testének melegnek kell lennie!

Hamar mindenki csak úgy hívja “a cholera káplán!” Ugyanis a káplánsága alatt egy cholera járvány tör ki, ahol Kneipp a saját hitközösségében 42 ember életét menti meg, a már ismert Kneipp kúrával, forró ecetes pakolással, forró tejjel és köménnyel.  A kolostor, ahol dolgozik, az utolsó mentsvárra lesz betegeknek, akiket az orvosok feladtak.

Igy vált sok viszontagság után világhírűvé, a Kneipp féle terápia. Érdekes az általa megírt étkezés összeállítása, betegek részére pl. kolostor erőleves, kolostor kenyér, mézes bor stb.

Kneipp az egyik könyvet, a másik után írja.

 Mi a lényege a Kneipp terápiának?

A víz, a hideg-meleg sokk, ami a test saját gyógyerejét felébreszti, trenírozza, hogy a betegséget legyőzni tudja.

“Minden összefügg mindennel!”

Mi is tanulhatunk belőle!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest