Nem kell kétségbe esni. Az introvertáltság nem betegség, nem rossz dolog, hanem egy személyiségjegy. Sokaknak furcsa, ha egy gyerek (vagy felnőtt) nem szereti a társaságot, visszahúzódó, nem játszik a többiekkel, legfeljebb egyvalakivel. Pusztán ettől nincs semmilyen orvosolandó probléma, hanem ilyen a gyermekünk személyisége. Az introvertált és ellentéte, az extrovertált személyiségjegyek mindenkiben megvannak, csak különböző mértékben és ezek dominanciája határozza meg a személyiség kialakulását.

Carl Gustav Jung svájci pszichológus alkotta meg az introvertált és extrovertált kifejezést, tehát régóta létezik, a köztudatba mégis napjainkban került be. Ennek az lehet az oka, hogy jelen társadalmunk a felszabadult, társaságkedvelő, élénk viselkedést részesíti előnyben. Hajlamosak vagyunk a visszahúzódás és csend mögött pszichés problémát, traumát feltételezni.

introvertalt-gyerek

Jung szerint a személyiségtípusaink velünk született tulajdonságokat tartalmaznak és nem változtathatóak meg neveléssel vagy környezeti hatásokkal. Jung szerint az extrovertált személyiség kifelé forduló típus, könnyen teremt kapcsolatot a külvilággal, és szüksége is van rá.

Az introvertált befelé fordul, zárkózott, nehezen alakít kapcsolatokat, ám azok nagyon bensőségesek. Ő az extrovertálttal szemben nem képes felületes kapcsolatok fenntartására. Ugyanakkor képes az elmélyülésre, összpontosításra, a feladatok precíz, pontos elvégzésére. Egy introvertált gyerek nem azért vonul el egy sarokba, mert unatkozik vagy magányosnak érzi magát, hanem a környezete kizárásával töltődik fel. Önálló, ha megértette a feladatot egyedül, esetleg egy társsal oldja meg és képes azt továbbgondolni, fejleszteni.

Tehát ha azt vesszük észre, hogy gyermekünk, zárkózott, félénk, nem kedveli az új helyzeteket, utál szerepelni és inkább egyedül vagy csak egyvalakivel játszik, nem kell aggódnunk. Inkább segítsünk neki a világban boldogulni, azzal, hogy elfogadjuk olyannak, amilyen, nem erőltetünk rá semmit, hanem abban támogatjuk, amiben jól tud teljesíteni.

introvertalt-gyerek1

Ne vigyük plázába, moziba, társaságba, ha nem akarja! Az introvertált gyereket teljesen kimeríti jelen társadalmunk egy normális hétköznapja. Otthon, egyedül tud feltöltődni.

Társaságban hagyjuk lassan feloldódni, szemlélődni, védjük meg a nyaggatástól!

Új, szokásostól eltérő helyzetekre minél előbb készítsük fel! Legyen szó orvosi látogatásról, nyaralásról vagy idegen emberekről, legalább egy-két nappal előbb hívjuk fel rá a figyelmét, így fel tud készülni, könnyebben oldódik.

Pozitív megerősítéssel, számára kedvező dolgokkal ösztönözzük! (Ez minden gyerekre igaz.) Beszélgessünk vele sokat, próbáljunk ki együtt új dolgokat! Így válhat magabiztosabbá.

Hagyjuk panaszkodni, hallgassuk meg! Ő így vezeti le a feszültséget.

Farkas Bernadett