Ovira szobatisztának kell lenni! Szülők ezreinek okoz mérhetetlenül stresszes hónapokat gyermekük életének harmadik nyara, mikor szeptembertől megkezdődik a nagy betűs ÓVODA, ahová csak pelenka nélkül járhat csemetéjük, aki ezzel mit sem törődve rendületlenül pelenkába végzi kis és nagy dolgait.

Az esetek 99%-ában a probléma magától megoldódik szeptember 1-re, de addig…. több liter izzadtság gördül le a szülők homlokáról, hogy vajon szobatiszta lesz-e ovira a gyermek. Az lesz.

Fontos leszögeznünk: önmagában az, hogy gyermekünk pelenkás, nem zárja ki, hogy óvodába járjon, különösen mini (2,5 éve kortól) csoportba. Persze gyermeknek, óvónőnek egyaránt az a legideálisabb, ha szobatiszta.

A szobatisztaság alatt az óvodában a nappali szobatisztaságot értik, vagyis az, hogy éjjel még pelenkában alszik a kicsi, nem probléma.

A nyár mindig nagy segítség: bátran vegyük le a pelenkát a gyerekről, ahol tudjuk, például a kertben. Ha bepisil, érezni fogja, mi történik, felfedezi a teste működését és kevés ruha esetén pillanatok alatt át lehet öltöztetni.

Vásároljunk együtt bugyit, alsónadrágot! Ha kiválaszthatja, amelyik tetszik neki, talán szívesebben használja is.

ovi-es-pelenka1

Amikor lekerül a pelus, ne kérdezgessük 10 percenként, kell-e pisilnie, kakilnia, mert könnyen elege lehet a folyamatos „zaklatásból” és ellenkezésre válthat.

Ha minket nem feszélyez, engedjük be magunkhoz a mellékhelyiségbe! Hadd nézze meg, hogyan kell csinálni!

Ha nagyon ellenáll, ne erőltessük, ne üldözzük bilivel, bugyival! (Igen, személyes tapasztalatból tudom, hogy bitang nehéz megállni.) Elég pelenkacserekor megkérdezni, szeretné-e a wc-t használni, mint a nagyok. Ha ráül, akkor is dicsérjük meg, ha nem produkált semmit!

ovi-es-pelenka

Sok kezdő ovis hazaviszi a nagydolgát és az is viszonylag gyakori, hogy rendesen használja a wc-t, de kakilni csak otthon és pelenkába hajlandó. Ez átmeneti dolog, magától el fogja hagyni a gyermek. Lehet, hogy csak évek múlva, de erőltetéssel csak rontjuk, elnyújtjuk a dolgot. Az a gyerek, amelyik jelezni és irányítani képes a szükségleteit, szobatisztának minősül.

Minden óvónő és dajka tisztában van azzal, hogy balesetek előfordulnak. Elmélyült játék vagy délutáni alvás közben bármelyik gyerek bepisilhet, ez nem tragédia, ne aggódjunk előre miatta!

Nyugalom, kedves szülőtársak! Le fog kerülni az a pelus, mikor itt az ideje.

Farkas Bernadett