Kedves Olvasóim!

Sokszor vetődik fel a kérdés, hogy tanúként idéz a bíróság minket, akkor mit kell tennünk. El kell-e mennünk, mit kell mondanunk vagy kell-e mondanunk egyáltalán valamit, hogyan öltözzünk, ha nem emlékszünk, akkor mi van.. stb?

Mivel hazánkban több ezer bírósági eljárás van folyamatban, ahol a legfőbb bizonyítékként tartják számott az okirati- és tanúbizonyítást, ezért úgy gondoltam, hogy ez a kérdés sokunkat érint, ezért most 5 tippel szolgálnék a leendő vagy ismételt tanúk részére.

1. Legfontosabb: ha tanúként megidéztek, kötelesek vagyunk megjelenni a bíróság előtt. Ha ezt elmulasszuk, megbírságolhatnak, de akár rendőröket is kiküldhetnek lakhelyünkre (elővezetés) s ennek költségét nekünk kell utólag megfizetni. Természetesen, ha betegek vagyunk, vagy elutaztunk, illetve más problémánk van, akkor van lehetőségünk írásban a bíróságot erről tájékoztatni (kimentési kérelem), melyet az igazolással (orvosi, repülőjegy stb.) együttesen kell előterjeszteni.

2. Tanúvallomást nem lehet megtagadni. Azaz nem mondhatjuk azt például, hogy valamiről nem szeretnék beszélni, vagy nagyon régen történt, elfelejtettem mindent. Ilyenkor arról kell vallomást tennünk, amire emlékszünk, de ne akarjuk színezni, ha valamit nem tudunk biztosan! Ne akarjuk azt mégis megmagyarázni! Mondjuk azt: nem emlékszem, nem tudom, nincs ismeretem erről. A tanúvallomás megtagadható, ha hozzátartozónk érintett, papi- orvosi- és ügyvédi titok körébe tartozó kérdésről kérdeznének s nem mentettek előzetesen fel a titoktartás alól, s leg-leg-leglényegesebb: önmagunkat nem vagyunk kötelesek vádolni semmivel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tanúvallomásunkban olyan adatot, tényt mondanánk, amivel mi is belesodródnánk az ügybe (főként büntető ügyben!), akkor arra a kérdésre megtagadhatjuk a válaszadást indokolás nélkül, de a tanúvallomás teljes egésze alól ez nem mentesít.

 

Segítség! Tanúként idéztek…mit tegyek?

 

3. Megérkezünk a bíróságra az idézésünkkel együtt (!!). Alapvetően mindegy mit veszünk fel, csak ne olajosan, koszosan, ittas– drogos- gyógyszeres állapotban jelenjünk meg. A tárgyalás megkezdését hangosbemondón keresztül jelzi a bíróság. A tárgyalóterembe lépve a bíró számba veszi a megjelenteket és elkéri a személyazonosító- és a lakcím kártyáinkat, majd kiküld minket a teremből s tájékoztat, hogy nem lehet elhagyni a bíróság épületét, s szólítani fog minket név szerint, amikor ismét bemehetünk. Szólítást követően megkérdezi a bíró a személyes adatainkat, melyről nyilatkozhatunk, hogy azt zártan kezelje-e a bíróság (elkülönítve a többi „szereplő” adataitól s azt nem ismerheti meg csak a bíróság) vagy sem. Majd kioktat minket a jogainkról, majd először összefüggően elmondjuk, hogy mit tudunk az ügyről, amelyben megidéztek (esetleg megkérdezi: kit ismerünk a teremből s tudjuk-e miért vagyunk itt, miért idézett a bíróság), utána a bíró kérdez tőlünk, azon túl a felek kérdezhetnek (ügyész, ügyvéd, alperes, felperes, vádlott) azonban mi tanúként nem kérdezhetünk a felektől csak a bíróságtól, ha valamit nem értünk.

4. Igazmondási kötelezettségünk van. A hamis tanúzás bűncselekmény, amit a törvény szabadságvesztéssel rendel büntetni. Itt ismét felhívom a figyelmet, hogy ha nem emlékszünk valamire, akkor ne kezdjünk el tippelgetni, ködölni, mert könnyen hamis tanúvallomás áldozatává vállhatunk.

5. A tanúvallomásunk befejeztével (senki nem akar már tőlünk egyéb kérdésre választ kapni) a bíróságtól kérhetjük, hogy a tanúvallomásunkat (ha írnok volt) olvassa vissza, vagy (ha magnófelvétellel rögzítették) hallgassuk vissza. Amennyiben ezt követően esetleg pontosítanánk (javítanánk) vagy kiegészítenénk az elmondottakat, tegyük meg!

 

Segítség! Tanúként idéztek…mit tegyek?

 

6. A bíróságtól költségtérítést lehet kérni, amelyen alatt az utazási költségünket értem (lakóhelyünktől (tartózkodási helyünktől) a tanúvallomás helyére (bíróság) való utazással és a visszautazással ténylegesen felmerült és igazolt költség), melyet igazolni vagyunk kötelesek vonatjegy, buszjegy, kompjegy, forgalmi engedély (üzemanyag-költséget) bemutatásával.

A tanúvallomás befejezésének azt tekinthetjük, ha a bíró befejezettnek nyilvánítja, és engedélyt ad a távozásra. Fellélegzünk!

Ugye, hogy nem is volt olyan bonyolult? Dehogynem! Az eljárás előtt, alatt egy zabszem sem…megértem. Gondoljunk arra, hogy esetleg másnak segíteni tudunk azzal, amit elmondunk, s nem mi leszünk a bíró, ügyész vagy más felek asztalán a főfogás.

Továbbra is várom ötleteiket, javaslataikat: mi érdekli Önöket…addig is ne feledjék: legyen mindenkihez egy jó szavunk s kedves mosolyunk…

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Dr. Jakics Mónika Zsuzsanna
+36-30 / 684-8729
drmiroda@gmail.com