Előkelő, nemes, mondhatnánk „fennkölt, arisztokrata” a zöldségek között. Istenek ételének, a császárok zöldségének is nevezik, ízére és az ültetésére utalva.

A nálunk honos spárga lehet fehér, fehér lila csúccsal és zöld. Ezért a színváltozásért nem a spárga típusa, hanem a spárga ültetése felelős.

Fehér spárga a föld alatt nő, nincs közvetlen kapcsolata a fénnyel, ezért nem tud zölddé válni. A lila végű spárga „feje” élvezi a nap sugarát, az adja a kékes-pirosas színt. Ha viszont az egész spárga a föld felett nő, akkor chlorophyllt képez, a színe zöld lesz. Eredetét nézve „őshazája” Közép-Európa. Egy szezonban ca. ötször tud egy spárga növény termést hozni.

Június 24-én zárul a spárga szezon. Innentől szabad a spárgának „felfelé” nőni. Finom, ca. 150 centiméter magas zöldnövény lesz belőle. Bio gazdaságokban nem kémiai, szintetikus anyagokkal „trágyázzák” a spárgát. Ez nem is lehetséges, mert a spárga ültetéstől az első spárga „szüretig” 3 teljes év szükséges, hogy utána ca. 10 évig használni tudják. A spárga trágyázást segíti a Bio gazdaságokban a komposzt, a zöldtrágya tápanyagok. Bio spárga gazdaság nem használ gomba ellenes szereket sem. Ezért a spárgákat távol egymástól ültetik, hogy a levegő jól tudjon „mozogni” közöttük. Ez segít a gombás betegségek ellen.

Friss a spárga, ha a szárát egymáshoz érintve és mozgatva, érdekes sípoló hangot ad. Másik jellegzetessége, hogy a levágott végeknél nem lehet száraz vagy fás.

FEHÉR spárga nedves konyha törlő papírba csomagolva, 2-3 napig eláll a hűtőben.

ZÖLD spárgát tegyük állva egy vizes edénybe, ahogy a virágokat is tesszük, így 1-2 napig eláll. A zöld spárgát nem kell hámozni. A fehéret viszont igen. A spárga végeit és lehámozott részeit azonban ne dobjuk ki. „Ehető hulladék”. Rendszerint ebből főzöm a spárga levest vagy készítek belőle spárga pesztót.

A spárga felhasználási területe óriási. Főzni, sütni, grillezni és nyersen enni is lehet. Készíthetünk belőle sós, savanyú és édes ételeket, sőt süteményeket is.

sparga3

A spárga gyógyhatása ismert. Vízhajtó, a vérerek meszesedését, trombózis, szívinfarktus, agyvérzés létrejöttét is megakadályozza. Kiváló máj, vese, vér, nyirok, bőr tisztító. Nem utolsósorban, segítségével egy pár kilót is leadhatunk egyszerű módon.

Spárga főzés: a spárgának állni kellene enyhén sós-cukros vízben, úgy, hogy a csúcsa ne érjen be a vízbe.

Spárga sütés: a teflonba kókuszzsírt vagy ghee-t felmelegítünk, a spárgákat beletesszük. Ha már majdnem puha, a teflon szélére toljuk a spárgákat. Teflon középre kevés kókuszvirágcukrot szórunk, ezzel karamellát készítünk. Megforgatjuk a spárgát benne, sózzuk, borssal, fűszerekkel, citromlével meghintjük. Vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Spárga grillezes: a spárgákat olajjal bekenjük. Szorosan egymás mellé fektetjük őket. Veszünk 2 db nyársat és keresztbe 5-6 spárgát ráhúzunk (a spárgákat 2 nyárs tartja). Tehetünk a spárgák közé füstölt hús vagy szalonna szeleteket.

Másik mód: grillezés előtt a spárgákat pikáns szószban hagyjuk 2-3 órát érlelődni, mielőtt grillezzük.

Spárga nyersen: nagyon egészséges, mert minden értékes tápanyag megmarad benne. Könnyen emészthető. A spárgát finoman felvágjuk és elkészítjük, mint a salátát vagy pesztót.

Nyers spárga tofuval és málnával

sparga2

Hozzávalók

220 g finoman szeletelt tofu (vagy főtt sonka)

150 g málna (mélyhűtött)

500 g fehér vagy zöld spárga

50 g rukkola

50 g parmezan sajt (reszelt)

2 evőkanál borecet

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál lenmagolaj

1/2 kávéskanál parajdi só

csipet kubeben bors

Elkészítés

A málnát hagyjuk felolvadni. Spárgákat a tisztítás után, nagyon vékony szeletekre vágjuk. Rukkolát is megtisztítjuk. A tofut (főtt sonkát) apró kockára vágjuk, olívaolajban világosbarnára sütjük. Spárgát mély saláta tálba tesszük. Tofut (vagy főtt sonkát) hozzáadjuk. A rukkolát is. Saláta öntetet készítünk, lenmagolaj, só, bors és borecetből. Ráöntjük a spárgás tofura. Hozzákeverjük finoman a felolvadt málnát. Tálaláskor parmezán sajttal megszórjuk. Friss fokhagymás bagettel vagy piritóssal szervírozzuk, amit kis fokhagymával pikánssá tettünk.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest