Benned is megfogalmazódott a gondolat, hogy elkezdesz sportolni? Szuper! Akkor ne csak gondolj rá, hanem kezdj bele. De csak óvatosan, ne akarj egyből maratonokat lefutni vagy 50+ kilógrammos súlyokat emelni, ezeket egyelőre hagyd meg a testépítőknek.

Hogyan kezd el?
Először mérd fel az egészségügyiállapotod. Ismerd meg, hogy milyen az állóképességed, a fizikumod és ehhez mérten kezd el a testmozgást. Válaszd ki, hogy egyedül szeretnél sportolni vagy inkább csoportos órákra járnál. És persze a megfelelő öltözék se kerülje el a figyelmedet.

Milyen sportot válassz? 
A fizikum, az erő és az állóképesség növelésére az egyik legjobb az aerob mozgásforma. Ezek a sportágak ciklikus, egymás után ismétlődő dinamikus mozdulatok sorok. A vérnyomás, a pulzus és a vérkeringése fokozódik. Lényege, hogy az izmok számára a szükséges energiát az energiatartalékokból (zsír, szénhidrát) égeti el a szervezet.

Az alacsony intenzitású aerob mozgásnál a szervezetünk az energiát a zsírsejtekből nyeri, nem pedig az izmokból. Kismegterheléssel jár, viszont elég időigényes. Minimum 45 percig kell csinálnod, hogy eredményes legyen. Ilyen sport pl. a kocogás, az úszás és a biciklizés.

 

 

A magas intenzitású aerob mozgásnál nagy mennyiségű energiát éget el a szervezetünk. Viszont nem a zsírsejtekből, hanem az izmok glikogénjéből. Lényege, hogy az anyagcsere felgyorsul. Intenzív és nagy erőfeszítést igényel ez a mozgásfajta. Legalább 30-40 percig érdemes csinálni, hogy eredményes legyen. Ilyen mozgásforma pl. a sprintfutás, kick-boksz.

Mivel egészítsd ki az aerob edzést?
Érdemes kiegészíteni az aerob mozgásformát súlyzós edzésekkel. De ahogy említettem már, ne rögtön az 50+kilogrammos súlyokkal kezdj. Ha szép feszes, tónusos és izmos testet szeretnél, bizony megkell ragadni a vasakat. Ne félj tőlük! Először kezd el 5 kilogrammos súlyokkal. Hidd el, néhány ismétlés után ezt is megfogod érezni. De ha nem bírod, akkor nyugodtan kezdhetsz kisebbel is. A lényeg, hogy fokozatosan haladj előre és ne várj azonnal eredményt. Vigyázz, hogy le ne sérülj, melegíts be és nyújts megfelelően. Fordíts időt a regenerálódásra is.

 

Ha kitartóan sportolsz hetente legalább négyszer, az eredmény nem fog elmaradni. De nem elég, ha csak sportolsz, figyelni kell a megfelelő táplálkozásra is. Kerüld a finomított szénhidrátokat, a cukrot és a készen vásárolható ételeket. Helyette inkább fogyassz vitaminban és ásványianyagokban gazdag ételeket, zöldségeke, lassú felszívódású szénhidrátokat.

Nyári Szimonetta