És jöjjön az utolsó stíluskalauz!

Az első részt itt, a második részt itt olvashatod el!

Mid-Century Modern, retro

Az ötvenes-nyolcvanas évek amerikai lakberendezési stílusa igen népszerű ma Magyarországon. A rossznyelvek szerint ez azért, mert megjeleníti azt, ami a gulyáskommunizmus és a tervgazdálkodás alatt nálunk hiányzott. Az MCM a színek és anyagok kavalkádjával dolgozik, jellemző rá a rikító színválasztás, ami a játékosságot támasztja alá. Jellegzetes anyaga a vinyl, króm és műanyag, de akadnak fa- és fémbútorai is, szereti a lekerekített, polírozott felületeket. Fontos benne a kontraszt iránti vágy, amit színes tapéták és hippi stílusú virágminták húznak alá. A modern retro mind a négy évtized stílusjegyeiből merít, az 50-es éveket még a klasszikussal is lehet ötvözni, máshol az etno, az eklektika vagy a skandináv vonal segíthet.

stiluskalauz-3resz1

Modern, minimál

Alapvetően két stílusról van szó, de nagyon közel állnak egymáshoz. A minimalizmus Olaszországból indult, lényege, hogy a lehető legkevesebb eszköz- és anyaghasználattal dolgozik, nem bonyolult, de látványos végeredménnyel. Szellős tereket és egyszerű geometriájú bútorokat használ, lényege, hogy mindent eldug, semmi sincs elől. Nagyon rendezett, ugyanakkor elég rideg stílus. A modern barátságosabb színvilággal dolgozik, keveri a feketét a barnás, tejeskávés, melegebb árnyalatokkal. Fém, fa, üveg, műanyag felhasználásával mutatja a rendet. Kevés a dísztárgy, a hangsúly a falak, a munkalapok, a padló és a bútorok felületein van. Ez számít ma az egyik legelterjedtebb stílusirányzatnak.

stiluskalauz-3resz2

Parisian Chic

A francia stílus messze nemcsak az öltözködést jelenti, hanem a kifinomult eleganciát, ami jól megfér a bohém életérzéssel. A párizsi sikk kevés színnel, de különböző dekorációkkal dolgozok, amelyeket a semleges fehér háttér fog össze. Mégsem túlzsúfolt, mivel egy-két hangsúlyos bútordarab mellett is megőrzi levegősségét. Ezek általában vintage, eredeti darabok. A színesebb enteriőrökben bordó vagy a türkiz is megtalálható a rokokó arany képkeretek és aranyozott vázák mellett. A perzsa szőnyegek és az ívelt, klasszikus bútorok puhaságát a tükrös asztalok verik vissza, a régi és a modern egyensúlyát pedig néhány kortárs műalkotás teremti meg.

stiluskalauz-3resz3

Shabby Chic

Ez a javíthatatlan romantikusok stílusa. A kifejezést Rachel Ashwell San Franciscó-i újságírónő alkotta meg a nyolcvanas években. Bútorai kecses formájúak, általában fehérek, régi, kopott darabok, de sok esetben új bútorokat öregítenek vissza a repesztéses vagy decoupage technikával. Anyaga nemcsak a viseltes fa lehet, hanem fehérített kovácsoltvas, a textil és a fonott vessző is. A törtfehér mellett a halványrózsaszín, halvány türkiz és halványzöld uralkodik, amelyet könnyed vásznak és dúsan redőzött pamutok koronáznak meg. Sok kiegészítőt használ és nagyvonalúan kezeli a rendetlenséget, a zsibvásári hangulatot azonban elkerüli mivel az elegáns bútort szerényebb kiegészítőkkel, az egyszerűbb bútort fenséges dísztárgyakkal párosítja. A vintage, a country, a tengerparti enteriőrökkel rokonítható leginkább.

stiluskalauz-3resz4

Skandináv

Ikeamániások előnyben! Ám hiába a lapraszerelt bútorok menyországa a svéd óriás, a skandináv stílus messze több az Ikeánál. A funkcionalitás előtérben áll, de az eredeti skandináv enterőrök sokszor barátságosabbak az Ikea-katalógusnál. Leggyakrabban fehér falak és barátságos lámpák világítják meg a belső tereket, ahol kényelmes, puha textíliák várják a pihenni vágyókat. Fontos szerepet kapnak a zöld növények és a fa bútorok. Az alapvetően fekete-fehér-bézs enteriőr szellős és természetközeli a sok zöld és természetes anyagok használata miatt. Hatékonyságra törekvése miatt jól megfér a minimállal, zöld növényei miatt a biofillel, de a country, a loft, a vintage és a shabby chic is barátja lehet.

stiluskalauz-3resz5

Tengerparti, vízparti

Ez a kékek és napsütötte fehérek birodalma. A klisé nélküli tengeri/vízi stílust nem a falra helyezett hajókormány határozza meg, hanem a nyersfák, rattanok, hajókötelek uralma, illetve a fehérek és a kékek megnyugtató egysége. Letisztult, szellős stílus, ahol a napfény visszatükröződik a fehéreken és lehűl a kékeken. Alapeleme a fa- vagy fahatású padló és a franciahalszálka-minta (chevron), ami megjelenhet parkettán, csempékben vagy textíliákon. A természetközeliség miatt jól kombinálható az etnóval, a country stílusokkal (az egyik alstílusa kifejezetten a tengerparti faházakat idézi) vagy a vintage-dzsel.

stiluskalauz-3resz6

Városi modern

Bizonyos szempontból az eklektika pepitájának tekinthető, mivel igazi olvasztótégelye más stílusoknak. A városi modern stílusban megtalálhatók a minimál, az indusztriális, a skandináv és a MCM elemei is. Célja, hogy egyszerre legyen modern és elegáns, ugyanakkor otthonos és kényelmesen funkcionális is. Tágas terekkel és a loftnál világosabb színekkel dolgozik, de alapvetően az ipari stílus lágyabb változata.

stiluskalauz-3resz7

Vintage

A vintage-et sokan keverik a retróval, ám míg az utóbbi szigorúan négy évtized stílusvilágát jeleníti meg, addig a vintage a korszakok tudatos vegyítéséről szól kopott, kopottas, használt tárgyakkal. Eredetileg az 1920-as és hetvenes évek közötti időszak stílusát jelentette, de ez mára átalakult, főként a magyar szóhasználatban, ahol a romantikához kötődik, mivel hosszú 19. század stílusjegyeit viseli. Alapvetően világos színekkel dolgozik, szereti a virágmintát és a nőies színeket. A fehéren kívül gyakori benne a rózsaszín és az egyéb pasztellszínek. Jól kombinálható a countryval, a lofttal és különösen a shabby chickel.

stiluskalauz-3resz-8

Remélem, hogy megfelelő betekintést tudtam nyújtani a különböző lakberendezési stílusokba! Kövesd a cikkeimet, mert még rengeteg izgalmas lakberendezési tippeket fogok Veled megosztani!

Jancsó Orsolya