A divat a szépség művészete. Kreatív tervezők versenyeznek szezonról-szezonra a vásárlók kegyeiért. A kifutókon épp úgy szembejönnek velünk varázslatos szépségű ruhaköltemények, mint olyan extrém darabok, amiket az átlagemberek még a legnagyobb titokban sem vennének fel.  Mégis érdemes odafigyelni a dizájnerekre, mert mindig elleshetünk néhány ötletet, amit a mindennapokban a magunkévá tehetünk.

 

Coco Chanel szerint, a divat változik, a stílus örök! Nagy igazság van ebben a mondatban. Bár a tervezők minden évben előrukkolnak újdonságokkal, néha mégis visszatér egy-egy vonalvezetés. Aki megtalálja a saját stílusát, azt a divat nem győzi le.

 

 

Pastor Anni különleges kreációi nem csak szemet gyönyörködtetőek. A folklór, a népi motívumok, a csipkeruhák, csipkebetétek újszerű alkalmazása, az innovatív anyaghasználat elvarázsolja a ruhák tulajdonosait. Egyedi, személyre szabott ruhakölteményei ugyanakkor koránt sem elrugaszkodottak. Nagyon is hordható darabokkal segít a megrendelőink, hogy a hozzájuk illő ruhában jelenjenek meg. Kollekcióiból éppen úgy találnak megfelelőt az elegáns stílus kedvelői, mint a mindennapi életben csinosan öltözni kívánó hölgyek.

 

 

Hogy jött létre a Pastor Anni dizájn?

 

  • Az elmúlt két évtized folyamán alakult ki. Amikor férjhez mentem, az ő vállalkozását vittem tovább. Bőrrel és szőrmével foglalkozott, ebből alakult ki a divatszalon. Minden kollekcióba így belekerült a bőr, sőt a szőrme is. Kombináltam a különböző anyagokat, szabadon játszottam a stílussal. Ezáltal egyedi ruhakollekciókat tudtam létrehozni. Így jött létre a Pastor Anni dizájn. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtem hozzányúlni a népművészethez, a népi motívumokhoz. Sok helyen van a felmenőktől maradt szép csipke, riselt terítő, keresztszemes ágytakaró, matyómintás terítő. Ezeket nem szeretik kidobni a hölgyek. Elkezdtem beledolgozni a ruhákba ezeket az anyagokat. Bátran játszottam, kísérleteztem. Ami ebből született az az, hogy nem egy évre született meg egy kollekció. Valóban stílus lett belőle, időben is túllépve a divat szezonális időkorlátait. Évről évre, fokozatosan bővül a paletta, mikor jönnek új ötletek.

 

 

 

Gondolat újratervezve. Talán ez jellemzi leginkább a Pastor Anni ruhákat. A folklór stílus időről időre megjelenik a divat hullámzó tengerén. Azonban Anni ruhái koránt sem csupán egy divathullámot tükröznek.

 

 

  • Örülök, ha ez derül ki a kollekcióimból. Valóban, nem csupán a folklór vonalvezetését vettem át. Nem csak arról van szó, hogy a népi motívumokat, anyagokat, mintákat aplikálom bele az általam tervezett ruhákba. Nagyon szabadon bánok az anyaggal. Olyan, talán szokatlan megoldásokkal, amitől „Pastor Annis” lesz és egyedi módon fogalmazza újra a stílust. Amikor egy-egy régi csipketerítőt, anyagot fogok, ehhez tervezem hozzá a ruhát. Tehát mondhatjuk, hogy a „gombhoz a kabátot” hozom létre. Ez egy kissé talán különösnek tűnik, de az elkészült ruhák visszaigazolják az elgondolásomat. Így olyan egyedi darabok jönnek létre, amiben a hagyomány, a régről megmaradt anyag összekovácsolásával, egy fantasztikus új dolog születik. Az anyag újjáéled, tovább él a kreativitás által.

 

Ha valaki felkeresi Annit egy konkrét megrendeléssel, mennyire születik közös munka?

 

 

  • Elsősorban a ruha viselőjének kell elégedettnek lennie. Nekem az a dolgom, hogy olyan ruhát álmodjak meg a számára, amiben ő jól érzi magát. Természetesen olyat szeretek alkotni, ami nekem is tetszik. Fontos, hogy a végeredménnyel én is elégedett legyek. Ezért mielőtt belekezdek az alkotó munkába, igyekszem a leginkább feltérképezni az igényen túl a megrendelő stílusát, megismerni az elgondolását. Egy kicsit őt magát, hogy valóban személyre szabottan tudjam elkészíteni számára az ideális ruhát. Össze kell hangolódnunk ahhoz, hogy a megálmodott ruha valóban tökéletes legyen. Van, amikor ez könnyebb folyamat, nyitottabb, befogadóbb a megrendelő. Persze olyan is van, amikor nehezebb a dolgom. Minden esetre a több évtizedes szakmai tapasztalat, az emberismeret és a szakmám szeretete nagy segítség a számomra a tervezésben. Akkor vagyok elégedett, ha a Pastor Anni ruha tulajdonos úgy nyitja ki a gardróbját, hogy mindig az általam készített ruhát akarja felvenni.

 

 

 

Van olyan, aki teljes kollekciót rendel, a mindennapi öltözettől az alkalmi ruháig?

 

 

  • Jelenleg egy-két darabra van megrendelés. Olyan öltözékeket választanak a hölgyek, amik jól variálhatóak. Fontos szempont az is, hogy a ruhadarabok napközben és este is hordhatók legyenek egy-egy kiegészítő megváltoztatásával. A modern kor rohanó életritmusa ugyan is gyakran nem teszi lehetővé, hogy a napi munka után a nők hazamenjenek átöltözni az esti program előtt. Ezt a tényezőt is figyelembe kell venni a tervezéskor. Kevés hölgy van, aki ilyen tudatosan kialakított stílust képvisel, és teljes kollekcióban gondolkodik. Ma már azok száma is csökken, akik szalonban varratnak. Ahogy a jó szakember is kevés. Nehéz az utánpótlás, pedig a minőséghez a tökéletes szakmai tudás elengedhetetlen.

 

Ha párok együtt jelennek meg egy eseményen, felmerülhet az igény, hogy az úr és a hölgy ruhája összhangban legyen. Férfiak számára szokott tervezni?

 

 

  • Régebben sok férfi számára készítettem öltözéket. Az utóbbi időben inkább hölgyek keresnek meg, inkább az alkalmi ruhák kerültek előtérbe. A következő évben tervezem, hogy a férfiaknak is tervezzek kollekciót, illetve felmerül, hogy párok számára készülhessenek, egymással összhangban lévő öltözékek. Azért tanácsot most is adok ahhoz, hogy a hölgy alkalmi ruhája mellé mit érdemes az úrnak viselnie. Egy-egy díszzsebkendőt, nyakkendőt most is készítünk az estélyi ruha anyagából a kísérő számára.

 

 

 

Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy népi motívumokat, van népművészeti elemekkel kombinált ruhákat hordjanak. Hogyan kellett a folklór elemeket újra gondolni, hogy népszerű legyen a Pastor Anni dizájn?

 

  • Figyelni kell, hogy a folklór elemek harmonikus egységben legyenek a ruhával. Sem sok, sem kevés nem lehet. A stílus kialakításakor kifejezetten olyan személyeknek mutattam meg az első darabokat, akik kifejezetten nem szerették a népi motívumokat, ezért kizárt volt számukra a matyó minta, vagy a sújtás. Ezért nagy dolog volt, amikor egy ilyen ügyfél számára készítettem olyan bőrdzsekit, ami népművészeti elemmel díszített kabát volt. Mindenkinek személyre szabottan dolgozom, hiszen ez egy divatszalon, nem egy konfekciós nagyüzem. Pont annyi elemet használok fel, ami a funkcionális igényt is figyelembe véve, a személyiségének leginkább megfelelő.

 

www.annipastor.hu

 

 Pastor Anni

+36 30 971 0555

annipastor@gmail.com

fotók:  Oleg Borisuk