Egy teljesen új élmény és még gyógyít is.
 
Ígérem, nem lesz minden receptemben virág, de ha szezon van, akkor én bizony nem hagyom ki az étkezésemből. Olyan szívderítő leülni egy színes saláta elé, főleg, ha még használsz is magadnak.
 
Ebben a receptben a cékla a főszereplő, egy fontos mellékszereplővel fűszerezve, az antocianinokkal teli ibolyavirággal! Ne hagyjuk ki, adjunk neki esélyt!
 
Ha mostanáig nem igazán szeretted a „hagyományosan” eltett céklát, határozottan esélyes, hogy ezzel a recepttel megváltozik a véleményed…
 
A cékla fontos segítőnk, gyógynövény, a benne lévő betanin, vas, réz és folsav miatt, amit különösen ajánlok az inzulinrezisztens vagy PCOS betegséggel küszködőknek! A céklában lévő vas sokkal jobban szívódik fel, mint más a zöldségekben lévő. Ezt a már az előző cikkemben is említettem: nagyon fontos a „vivőanyag”: persze céklalevet is ihatunk, de jobban tesszük, ha a teljes céklát megesszük!
 
Hozzávalók:
  • kb. 0,5 kg cékla
  • friss rozmaring (érdemes otthon tartani, akár a kertben, akár egy dézsában a balkonon)
  • kb. 4 evőkanál olíva olaj
  • kb. 4 evőkanál balzsamecet (mivel a balzsamecet elég drága, ez részben lehet vörösborecet is) 
  • pici só, esetleg kis cukor (de mértékkel, hagyjuk érvényesülni a többi ízt)
  • sajt: feta-, kecske-, kékpenészes (ami van otthon, de ünnepnapokon mindegyikből egy kicsi)
Elkészítés:
 
A céklát nem hámozzuk, csak kefével jól lesúroljuk a felületét, bő vízben megmossuk. Egyforma vastagságú csíkokra vágjuk (legyenek mondjuk 10x2x2 cm hasábok, de ahogy tetszik). Egy magas falú, kisebb tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, a balzsamecettel, és ha úgy érezzük, egy csipet sóval és egy evőkanál barna cukorral édesíthetjük. Két-három, kb. 7-10 cm-es rozmaring ágat pár nagyobb darabra széttépünk. Az egészet összeforgatjuk. Alufóliával nagyon szorosan (!!!) lezárjuk. 180 fokos sütőben 1-1,5 óráig sütjük, inkább tovább, hadd karamellizálódjanak a cékla és a balzsamecet cukrai.
 
Langyosra hűtjük, felkockázott sajttal tálaljuk, és a tepsi alján összegyűlt olaj-ecet-céklalé kombóval meglocsoljuk. Zöldsaláta szép és hasznos is alá.
 
Az ibolya gyógynövény, ún. polifenolokat, ezen belül a rejtett gyulladásokat gyógyító antocianinokat tartalmaz.
Más hasonló recepteket a www.patikakert.hu oldalon találsz.
 
dr. Tkacsik Márta
 
(20) 449-9300