Hozzávalók:

  • 6 db érett paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 15 gr kakukkfű
  • 1,2 liter zöldség alaplé
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db édeskömény
  • 2 evőkanál sózott vaj
  • 450 gr rizottó rizs
  • 150 ml száraz fehér bor
  • 80 gr parmezán sajt
  • olívaolaj
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A paradicsomból távolítsuk el a magokat és tegyük egy sütőedénybe a meghámozott és felszeletelt fokhagymával, majd szórjuk meg a kakukkfűvel. Locsoljuk meg az olívaolajjal és sózzuk ízlés szerint. Süssük 1 órán keresztül.

Hámozzuk meg az édesköményt és a hagymát, szeleteljük fel, majd egy magas oldalú serpenyőben, olívaolajon és 1 kanál vajon pároljuk 10 percig. Keverjük bele a rizst, pároljuk tovább 2 percig. Öntsük bele a fehérbort és keverjük addig, míg felszívódik. Apránként, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a zöldség alaplevet és főzzük meg a rizst. Miután megfőtt a rizs, adjuk hozzá a maradék sózott vajat és a parmezánt. Keverjük össze és hagyjuk állni, lefedve 2 percig.

Tálaláskor a tányér közepére tegyük a sült paradicsomot, majd locsoljuk meg egy picit a sült paradicsom levével.

Rizotto