A nyár már véget ért. Tele vagyunk jobbnál jobb élményekkel, de még mindig ott van az a kis idő, amit a természetben tölthetünk. Hogyan is tegyük ezt? Hova menjünk? Mi az, amit még nem mutattunk meg a gyerekeknek és mi is élveznénk?

Most egy kicsit beleássuk magunkat a témába és igyekszem minél alkalmasabb programokat ajánlani. Nagyon fontos, hogy legyünk kint a természetben. Kutatók is bizonyítják már, hogyha az erdőben sétálunk, olyan nyugalmat kap az idegrendszer, amit máshol nem. Plusz a jó levegő is sokat ad a testünknek. Ne féljünk, ha kicsit hűvösebb is van. Mikor volt olyan, hogy Anyáink nem voltak kint éjjel-nappal a természetben?! Nem is fáztak meg olyan könnyen! Gondoljunk csak erre, mikor otthon maradnánk egy hűvösebb őszi napon.

Jöjjenek akkor a programok, miket is csinálhatunk még.

  1. Az erdőben való séta nagyon jó programterv. Vannak már különböző túrák is, amiben részt vehetünk. Plusz van egy olyan alkalmazás is, ami mutatja, hogy az országban erdők mellett a természetben hol vannak kincsesládák. Ebben nagyon sok ember ott hagyott kincseire bukkanhatunk. Mi is kivehetünk ebből egyet és cserébe ott hagyhatunk valamit magunkból. Írhatunk is néha egy pár sort, hogy itt jártunk. A gyerekekkel is nagyon izgalmas program ezeket a ládákat felkutatni és megtalálni.
  2. Elmehetünk egyet sátorozni is a családdal. A Dunakanyar szebbnél-szebb helyekkel van tele. Keressünk egy szuper kempinget és irány a természet. Legutóbb Pilismaróton sátoroztam, azt is szeretettel ajánlom mindenkinek. Nagyon sok gyereknek nem volt még ilyen élménye, hogy milyen egy sátorban aludni. Tüzet gyújtani, énekelni és egy jó szalonnát elfogyasztani miután megsült. Áldozzuk fel a kényelmet az élményéért. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fog sikerülni. Ha kicsit fázósabbak vagyunk, akkor se aggódjunk, nagyon jó melegítők vannak, hogy így is jól érezhessük magunkat. Felébredni a természetben felbecsülhetetlen ajándék. Madárcsicsergésre hangjára kelni, szemben a gyönyörű Dunával és a dombokkal, csodálatos élmény felnőttnek, gyereknek egyaránt.
  3. Kisvasúttal is lehet még utazni. Szeretik nagyon a gyerekek és szintén megmutathatunk egy-két nagyon szép helyet nekik az országunkba. Kalandra fel! A végállomás pedig különleges kincseket tartogat mindenkinek. Túrázhatunk onnan vagy elmehetünk lovagolni, vagy megihatunk egy finom meleg teát egy helyi étteremben.
  4. Madármegfigyelés. Bizony a madarak igyekeznek elmenni hazánkból. Fantasztikus élmény lehet még a megfigyelésük. Együtt látni őket szállni és hallani nagyon hangos kiáltásukat, szintén nem mindennapi élmény. Legyünk a Hortobágyon vagy a Simotai-mocsárnál.
  5. Az őszi napok nagy kedvence a sütőtök. Itt az idő ellátogatni egy olyan családhoz, akik a termesztésével foglalkoznak. Érdemes feldolgozni vagy lámpást csinálni belőle. Mindkettő igazi nagy élményt fog nyújtani a gyerekeinknek. Este pedig meggyújtjuk és gyönyörűen világít a töklámpásunk.
  6. Hasonlóan fontos ősszel a szőlő leszedése és must készítése belőle. Menjünk most a gyerekekkel együtt. Kérjünk meg egy családot a Balatonnál, ahová elmehetünk és mustot is készíthetünk. Gyermekeink hálásak lesznek, hogy ilyen érdekes és különleges emlékeket adunk nekik.

Úgy vélem, mindegyik nagyon jó program, vágjuk bele. Írjatok is nekünk, ha valamelyiket kipróbáltátok vagy küldjetek képet. Tegyük az őszt is varázslatossá, hiszen gyönyörű évszakunk. Ennyi szín a természetben nem igazán van csak ebben az évszakban. Na jó, meg egy kicsit a nyárban. De miért ne élvezhetnénk ezeket a napokat is és miért ne töltethetnénk meg kinti programokkal. Túracipőt fel és irány a természet! Csodálatos feltöltődéseket kívánok nektek!

Mitruczky Szandra