Hogy mi az oka ennek a Szahara hőségnek, azt bizonyára mindenki tudja. A föld kétpólusa minden 3-4 ezer évben eltolódik a FÖLD életében, amely nem máról holnapra történik, és ez a folyamat már régóta tart. Tudósok szerint, Földünk tengelyében egy 16 fokos eltolódás lesz, miszerint az Északi-sark ez után az eltolódás után, valahol Szibériában lesz. Európában a jóslatok szerint az 2050-es években mindennapos látvány lesz az utcákon gyümölcsöt termő narancsfák és citromfák látványa. Tehát tudnunk kell, hogy mi a helyes védekezés a tűző Szahara melegben.

 

A hőségben automatikusan nyúlunk a hideg ételekhez és italokhoz. Logikusnak tűnik, hogy melegre a hideg a jó. De vigyázzunk, mert a hideg pillanatnyilag jól esik, azonban a hideg étel-ital feldolgozásához a testnek sokkal több energiára van szüksége, mint a langyos vagy már meleg ételekhez és italokhoz. Ezért van, hogy a mediterrán égövben élő emberek, nagy hőségben nem hideg, hanem forró vagy meleg ételeket-italokat vesznek magukhoz, például rendszeresen forró teákat isznak, mert az a testet hűti.

 

 

 

 

 

Tea

 

 

A teák nagy részét nagyon egyszerű elkészíteni. Ha egy tea minél kevésbé van feldolgozva, annál jobb. Tehát zacskós teák helyett sokkal egészségesebb a cserépben élő fűszernövény.

 

Csípjünk le a fűszernövényből egy-két levelet és miután felforraltuk a vizet, hagyjuk két percig hűlni. Ezután a vizet öntsük a friss fűszernövény leveleire. Ízlésünk szerint használhatunk több fűszernövényt is egyszerre. Előnye a frissen leforrázott teának, hogy míg a zacskós teát egyszer tudjuk felhasználni, addig a zöld leveleket négyszer-ötször leforrázhatjuk egymás után. Kínában a friss tea fűveket, akár hatszor is leforrázzák. A többszöri forrázás előnye, hogy az újabb és újabb leforrázásnál mindig új alkotórészek oldódnak ki a gyógynövényből. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le csészékben. A másik előnye, hogy a többszöri forrázás pénztárca kímélővé teszi a teakészítési módot.

 

Vannak olyan teák, amelyeknél a levelek nagyon érzékenyek a forró vízre, ezért érdemes éjszaka hideg vízbe áztatni a tea füvet és másnap meginni. Ha gyökérből készítünk teát, akkor két fenti elkészítési módot kombinálhatjuk, tehát előző nap beáztatjuk a tea füvet és ugyanabba a vízben másnap felfőzzük a gyökereket. 2-5 percig forraljuk, 10 percig állni hagyjuk (lefedve), majd a teát csészékbe szűrjük. Ha nem szeretnénk natúran inni, akkor mézzel, cukorrépa sziruppal, juhar sziruppal vagy más egészséges édesítőszerrel ízesíthetjük. A fehér cukor nem egészséges!

 

 

 

 

 

Víz

 

 

A sima, jó víz nagyon fontos, újságokban szokták írni, hogy ebben a rekkenő Szahara hőségben 5-6 liter víz, tea az egészséges. Szerintem ez túl sok. Az átlagember, ha nem végez a nagy melegben fokozott izzadást kiváltó munkát, akkor elég csak ennek a fele, 2.5-3 liter.

 

A másik tanácsom, hogy akkor igyunk, ha szomjasok vagyunk! Ez még az öregkori szomjúságérzés csökkenésére is érvényes. Ajánlom minden paciensemnek, hogy naponta reggel készítsenek 2 db 1 literes üvegben sima vizet. Az egyikben csavarjanak bele egy fél citromot, a másikba tegyenek egy csipetnyi cayanne borsot. Jól rázzuk össze a vízzel. A két literes üvegnek estére üresnek kell lennie! Mellette a többi folyadék, levesből és más folyékony dolgokból állhat össze. Az alkohol a hőségben nagyon rossz!

 

A citrom egy csodálatos gyógyszer, lásd a korábbi recepteket és mivel majd minden embernél 30 év után természetes módon a gyomorsavtermelés lecsökken, ezért a rendszeres citromos víz fogyasztása  ezt ellensúlyozza és az emésztést is segíti.

 

 

 

 

 

 

Cayanne bors

 

 

Ez a különleges fűszer a magas és az alacsony vérnyomást is természetesen normalizálja, azáltál, hogy a vér erekben a falat tágítja, illetve szűkíti. Jó a szívnek és a vérkeringésnek. Minden szervünk profitál a citrom és a cayanne bors gyógyhatásától.

 

A másik nagyon egyszerű és jó hatású ital, ha a vízbe 1-2 csepp Sole-t teszünk, és úgy fogyasztjuk. Sole-t kaphatunk, ha fél liter vízbe egy Himalaya só követ teszünk. A vízbe csak 26%-osan fog feloldódni, ez épp annyi, mint a vérünk só tartalma, ezt a sós vizet nevezzük SOLE-nak. Ebből a Sole-ből egy pohár sima vízbe tegyünk 1-2 cseppet és igyuk meg. Ez kitűnően pótolja az izzadásnál elvesztett elektrolitokat. Németországban igen nagy egészségügyi hatást mondanak a Kolloid ezüstnek. Ezt is, úgy használjuk, mint Sole-t. Ahogy a nagyon forró, úgy a nagyon hideg ételek és italok is károsak a testre és kifejezetten a fogakra, garatra, nyelőcsőre és a gyomorra. Ezért, ha mégis hideg ételeket veszünk magunkhoz, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékletűre felmelegedni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fürdés

 

 

Fürdésnél inkább a langyos zuhanyt részesítsük előnyben. Kiváló a hideg-meleg váltott tusolás is (Szívbetegek vigyázzanak). A szobába 1-2 benedvesített és jól kicsavart törülközőt is tehetünk egy ruha szárítóra. Ebbe a melegben én a frissen mosott ruhákat a szobában hagyom megszáradni, így jó a levegő páratartalma.

 

A Himalaya só vagy a Parajdi só nagyobb darabjait egy-egy szobába, üveg tálakba is felállíthatunk, egészséges páratartalmat hoz létre és még dekorációnak is kiváló.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nehéz az alvás

 

 

Ha a melegtől nem tudunk aludni, akkor segítségünkre lehet, ha párnánkra 1-2 csepp levendula-, citromfű- vagy jázmin illóolaját csepegtetünk. Viszont, ha nem akarjuk a párnánkra csepegtetni, akkor egy zsebkendőre is rakhatjuk és helyezzük az ágy fejéhez. A hatás ugyanaz: elősegíti a jó alvást. Közben mondogathatjuk a gyógyító számokat: 3396185

 

Tipp: lefekvés előtt 1-2 órával ne igyunk semmit, ezzel elkerülhetjük az éjszakai sétákat a mosdóba. Aki az ágya mellé éjszakára bekészít egy üveg vizet és rendszeresen iszik, annak egészségtelen következményei lehetnek.

 

Szellőztessünk rendszeresen, de fontos, hogy elkerüljük a huzatot.

 

A szobába érdemes szép üveg tálakba vagy kelyhekbe vizet kitenni. melyben 1-2 csepp illóolajat vagy egy kis ecetet teszünk. Ennek köszönhetően a szobák páratartalma sokkal jobb lesz, ami megkönnyíti a légzést és az alvást a hőségben.

 

 

 

 

 

 

 

Számos praktika, hogy pompásan érezzük magunkat a hőségben

 

 

  • Viseljünk szellős ruhákat, azonban a magassarkúcipőket, a nadrágot és az öveket mellőzzük.
  • Mossunk gyakrabban hajat és hagyjuk a levegőn megszáradni.
  • A sok parfüm és hajlakk veszélyes lehet.
  • Ha a ruhánk nedves lesz, azonnal távolítsuk el magunkról és ne hagyjuk a testen megszáradni.
  • Kerüljük a nehéz ételeket, alkoholt is csak mértékben fogyasszunk, épp úgy, mint az erős és nagy mennyiségű fűszereket is. Fogyasszunk helyette inkább magas víztartalmú gyümölcsöket, mint például a dinnyét, amely átmossa a veséket.
  • Mindenkinek ajánlom, hogy szerezzen be egy üveg kancsót (1 liter), amelynek az aljába helyezzünk egy megtisztított hegyi kristályt, egy ametiszt és egy rózsakvarcot. Ezután töltsük fel a kancsót vízzel. Ez a víz a kövektől elektrizált lesz és sokkal jobb a testnek. Heti egyszer a köveket mossuk át csapvízzel, majd tegyük ki a napra 1-2 órára, hogy feltöltődjenek. Ez azért fontos, mert a kövek is az élő univerzum részei. Érdemes próbaként az eredeti sima vizet és a félóra elteltével a köveken lévő vizet tesztelni. Két teljesen különböző vizet kapunk, holott a két víz eredetileg azonos volt.

 

 

 

 

 

Lélegezz helyesen!

 

 

A helyes légzés (25-ször naponta)-mint ahogy a korábbi cikkemben leírtam– segít a meditálásban es az egeszseg helyreallitasaban.

 

Ezt az egyszerű légzési módot legalább naponta 25-ször végezzük el. Belégzésnél a nyelv csücskét toljuk fel belül a két első fogak hátsó részéhez, kilégzésnél a nyelvcsücske az alsó két első fog hátulsó részéhez tolódik. Belégzés az orron, kilégzés a szájon keresztül történik.

 

 

 

 

Pánik esetén…

 

 

Hordjunk magunknál egy kis üvegcsében Dr. Bach-tól a RESCU REMEDI-t, hiszen ez gyors segítség lehet minden nemű pánik esetére. A DM-ben kapható még Bon-bon formában is. Soha ne induljunk el otthonról víz nélkül, Szerezzünk be egy fél literes zárható üveget, azonban fontos, hogy ne műanyagból legyen, és töltsük fel citromos vagy cayanne borsos, vagy csak sima vízzel. A táskánkban elfér és nagy segítség a hőségben. Az Aloe Vera gélnek rendkívüli a hatása, erről már egy korábbi cikkemben írtam, hiszen kívül, belül nagyon jó a testnek.

 

 

 

 

Folyadékpótlás

 

 

Mivel a hőségben nemcsak folyadékot izzadunk ki, hanem ásványianyagot is, ezért jó ennek a pótlása. A legegyszerűbben úgy pótolhatjuk, ha ivóvizünkbe teszünk egy csipetnyi parajdi sót vagy himalaya sót, és lassan kortyolgatva megisszuk. A felszívódás már a szájban elkezdődik, ezért érdemes a szánkba tartani 1 másodpercig az ételeket és italokat mielőtt lenyeljük.

 

Ha nincs víz a közelben és nagyon szomjasok vagyunk, akkor a tradicionális kínai orvoslás szerint a TCM eredményesen segít, tehát ha a nyelvhegyét hátul az alsó és a felsőfogsornál  le és föl tologatjuk, akkor nyál gyűlik össze a szájban. Ezt ismételjük meg kétszer-háromszor és a szájüregben nyert folyadékot lassan nyeljük le. Ez nem csak a szomjúságra jo,  hanem egy „hatásos” gyógyszer, amely mindig nálunk van. Mindenféle betegség esetén használható, ha napi kétszer ezt a technikát megismételjük.

 

 

 

 

 

 

Busch-Turcsányi Éva

 

 

Természettudományok docense

 

[email protected] 

 

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest