A nagyanyáinknak még természetes volt, hogy az almát karikára vágták és megszárították. Az én nagymamám zsákvarró tűvel egy vastag fonalra fel is fűzte őket és a kamrába a levegőn szárította. Emlékszem az egész lakásnak alma illata volt. Ma a szárítás ismét divatba jött. Maradjunk az almánál. Kiváló étel napközben, de munkahelyen is. Szívesen fogyasztjuk sport után, de este a TV előtt is. Az almakarikák világosak maradnak, ha szárítás előtt citromos vízbe merítjük őket (1 liter hideg vízbe tegyünk 10 ml citromlét). Több országban divat, hogy a zöldségeket nyaklánc formában felfűzik és a házfalán felakasztva a nap melegével szárítják. Paprika, csili, fokhagyma így felakasztva tartósítható azáltal, hogy a nedvességet elvonjuk belőlük. Norvégiában már nyolcadik században ezzel a módszerrel szárították a halakat.

Mindent lehet szárítani: húst, bogyókat, zöldségeket, gyümölcsöket, stb. Ma, a hűtőgép mélyhűtője ismeretében, ezt el se tudjuk képzelni. A szárítás volt az első konzerválási módja az emberiségnek. Az élelmiszerből a víz lassan el lesz vonva, marad csak 8-20% víz. A mikroorganizmusok ebben az állapotú élelmiszerben viszont nem tudnak szaporodni. A mai modern konyhában több módja van a szárításnak.

Szárítás automatában: az almakarikák 60 Celsius fokon, 10 perc alatt megaszalódnak.

Szárítás felfűzve: Az almakarikák egy részét, mint a nagymamám csinálta, szárítom felfűzve.

szaritas

Szárítás a sütőben: a legegyszerűbb módja, ha a sütőt 40 Celsius fokra hevítjük, a szárítandó anyagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Vastagabb darabokat a tepsi helyett csak a rostra tegyük. A sütő ajtaján keskeny rést hagyjunk. A szárítás az alapanyagoktól függően 30-90 perc lehet.

Vigyázat, magasabb hőfoknál a benne lévő értékes anyagok elpusztulnak! A szárítás (víz elvonás) után a vitaminok, ásványi anyagok és a rostanyagok sokkal intenzívebbek. Az energia nívója ezzel jóval magasabb, mint a friss terméknek. 100 g szárított almakarika 5x több kalóriájú, mint 100 g friss alma. Ezért ne együnk sokat belőle. Szárítással készülnek az alábbi receptek..

Savanyú gyümölcsgumi

szaritas1

Hozzávalók

2 db Bio narancs

70 g banán

1 evőkanál xilit

Elkészítés

A tisztítás után az egyik narancsot meghámozzuk és  negyedekre vágjuk. A másik narancsot a héjával együtt negyedeljük. A többi hozzávalót tegyük a mixerbe és összeturmixoljuk. A masszát  vékonyan  sütőpapírra kenjük és a sütőben 40 Celsius fokon szárítjuk. A sütő ajtaján  egy rést hagyunk, különben pára képződik.

Kelkáposzta chips

szaritas3

Hozzávalók

500 g kelkáposzta levél

3 evőkanál mandulakrém

1 kávéskanál ecet

1 kávéskanál parajdi só

1 kávéskanál édes paprika por

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A kelkáposzta levelek kemény részét kivágjuk és a puha leveleket tetszőleges formára tépjük. Egy nagyobb edénybe tesszük. A többi hozzávalót összekeverjük, majd a levél darabokra tesszük és összekeverjük. Egy sütő papírral kibélelt tepsibe tesszük (levegősen) 40 Celsius fokon, egy órán át, a sütőben (résre nyitott ajtónál) szárítjuk. Kiváló delikatesz TV nézés közben.

Minden zöldséggel és gyümölccsel is próbálkozhatunk. A szárítással a téli hónapokra előkészülünk. A szárított élelmiszereket én egyszerűen papírzacskóban tárolom. Jól záródó üvegedényt nem ajánlom, mert bepárásodhat és megpenészesedhet a tartalma.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest