Kitalálod, hogy mi az?
 
Naná, hogy a virágok! A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza. A kínaiak, a görögök és a rómaiak is szeretettel használták a virágokat ételként. Megszínesítheted vele az ételeket, és ezzel nemcsak színt, hanem különleges ízvilágot kölcsönözhetsz egy-egy fogásnak. Felhasználásának rengeteg módja van. Használhatod salátákba, teákba vagy díszítésként is.

Mire figyelj, ha virág „főzésre” adod a fejed?
Az első lépés legyen, hogy megismered a virágokat és tanulmányozod őket. Csak olyan virágot válassz, amelyet Te termesztesz, mindenféle vegyszer és permet nélkül. Soha ne szedd le az út mentén élő virágokat, ezek erősen permetezve vannak. Mielőtt a tányérodra teszed, alaposan tisztíts meg minden szirmot. Ha valamire allergiás vagy, akkor fokozatosan vezesd be a virágokat az étrendedbe, mert felerősítheti az allergiás tüneteket. A virágszirmok sokáig frissek maradnak, ha nedves törlőkendőn vagy légmentesen lezárható üvegben tartod.

Nézzünk néhány ehető virágot!
 

Szegfű- szirmai nem csak illatosak, hanem édes ízűek is. Krémeket, tortákat, dzsemeket készíts belőle.

 

Gyermekláncfű– virága és szirmai saláták, desszertek ízesítője és díszítője is lehet. A levele és a gyökere is felhasználható. Készíts belőle pestot és teát is, de akár levest is.

 

Levendula– íze édes és fűszeres. Használd halak és húsok ízesítésére, De készíthetsz belőle szörpöt, lekvárt, krémeket, süteményeket, mártást vagy fagyit.

 

Borágó– kék virágának íze hasonlít az uborkához. Saláták, mártások és főzelékek ízesítőjeként is szolgálhat.

 

Ibolya– íze leginkább édes. Fogyaszd salátaként, desszertként, fagyiként és lekvárként is.

 

Margaréta– ez a legkevésbé ízletes virág, leginkább díszítésre használd, hiszen remekül mutat a tányéron.

 

Rózsa– minden rózsaszirom ehető, de ha a sötétebbeket választod, akkor az íze is intenzívebb lesz. Használd italokhoz, limonádékhoz, desszertekhez, lekvárokhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez.

 

Büdöske– remek választás lehet saláták és köretek ízesítésére. Keverd el rizzsel vagy krumplival. De a sülthúsok és levesek ízletes kisérője is lehet.

 

Körömvirág– a virága enyhén csípős ízű. Készíts belőle teát, levest, desszertet vagy add köretekhez ízesítőként.

 

Mályvarózsa– ízletes, a vegetáriánus köretek elengedhetetlen kelléke.

 

Kísérletezz bátran! Fogyassz virágszirmokat, építsd be az étrendedbe, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványianyagokkal és nyomelemekkel. De vigyázz! Ha valamiben nem vagy biztos, kérd ki a szakember segítségét!

 

Nyári Szimonetta