KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA

„Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek…”

Szerelem a Balatonnál

A Balatonnál a szerelemnek számos nyoma akad: gondoljunk a balatonudvari kőszívekre vagy a badacsonyi Rózsakőre, de eszünkbe juthat a fonyódi Kripta-villa megható története is. A tó híres – beteljesült vagy titkos – szerelmi viszonyoknak is helyet adott, neves írók, költők, történelmi alakok találták meg itt életük párját.

Répa Rozi és Sobri Jóska

A Bakony híres betyárjáról, a legendás és igen jóképű Sobri Jóskáról (1810-1837) nem sok történeti adat maradt fel, de a róla szóló hagyomány minden esetben szól Répa Rózihoz fűződő nagy szerelméről. A csupán csak 27 esztendőt élt egykori bojtárlegény, Jóska (eredeti neve Pap József) már korán a bűn útjára lépett, a börtönt is megjárta, majd az akasztófa elől menekült rablásai miatt, végül a Bakony és a Balaton-vidék leghíresebb – Rózsa Sándor után a legismertebb – bandavezére lett. Minden forrás megemlíti daliás alkatát, vonzó külsejét, állandó nőügyeit és azt, hogy a lányok, asszonyok versenyeztek kegyeiért. De igazi párban, Répa Roziban (eredeti neve egyes források szerint: Paár Antónia Krisztina), a szegény cselédlányban lelt, aki a Lesencetomaj határában fekvő Billeg csárdában szolgált. Sobri Jóska ellen már hajtóvadászatot indítottak, halálának körülményei máig tisztázatlanok: ütközet közben hunyt el, egyes források szerint az elfogás pillanatában szíven lőtte magát. A történeti legendárium része lett az is, hogy Sobri nem halt meg, hanem a Bakonyban bujdosott, de az USA-ban is látni vélték… Történeti tény viszont az, hogy Répa Rozit, hozzáadták nemes Kozáry Péter számtartóhoz.

szerelem-a-balatonnal-1resz

kép: origo.hu

A betyárszerelemről a legrészletesebben Eötvös Károly számol be, tőle idézzük Sobri Jóska vallomását:

Egyszer láttalak életemben, de mintha mindig ismertelek volna, amióta élek. Úgy érzem, mintha a szívemhez nőttél volna. Egész éjjel nem hunytam le a szememet, csak terólad gondolkoztam. …Légy mátkám, légy galambom, légy hűséges szívbelim. Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek. Szegénylegény vagyok, de Sobri Jóska vagyok”

Nagy valószínűséggel a Sobri-történetekből nem sok minden igaz, de a jóképű, rátermett fiatal férfi és a szintén ifjú leány – Jóska és Rozi – szerelme örök visszatérő a történetekben. Kettejük összetartozását sok-sok népdal és korabeli pásztorfaragás – eredeti kép nem maradt fenn róluk – örökítette meg, a tárgyakon legtöbbször nevük is jól olvasható.

Dr. Kovács Emőke
Történész
Balaton kutató
www.facebook.com/drkovacsemoke