KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA

„Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek…”

Szerelem a Balatonnál

A Balatonnál a szerelemnek számos nyoma akad: gondoljunk a balatonudvari kőszívekre vagy a badacsonyi Rózsakőre, de eszünkbe juthat a fonyódi Kripta-villa megható története is. A tó híres – beteljesült vagy titkos – szerelmi viszonyoknak is helyet adott, neves írók, költők, történelmi alakok találták meg itt életük párját.

Festetics II. Tasziló és Mary Victoria Hamilton monacói hercegné

Talán az egyik legkülönlegesebb kapcsolat volt Festetics Tasziló (1850-1933) grófé és feleségéé, Mary Victoria Hamiltoné (1850-1922). Viszonyuk azonban – kezdetben – nem alakult zökkenőmentesen. A hercegi családból származó Lady Mary Victoria először Albert monacói herceggel kellett, hogy házasságot kössön. Bár már előtte is ismerte Festetics Taszilót, de a monacói kényszerfrigy mégis megvalósult. A házaspár azonban olyannyira elhidegült egymástól, hogy a korban nem szokványos módon, de elváltak és 1880-ban Hamilton hercegné végre hozzámehetett szerelméhez, Tasziló herceghez. Tasziló, aki korábban Angliában jogi és gazdasági tanulmányokat folytatott, hazatérve a keszthelyi birtokot és a kastélyt fejlesztette, valamint a budapesti Festetics palotát is ő építtette. Feleségével aktív társadalmi életet éltek. Vendégül látták Edward angol királyt, Albrecht szász uralkodót és Ferenc Ferdinánd trónörököst is. Szerelmi házasságukból négy gyermekük született. A korabeli források mindegyike kiegyensúlyozott kapcsolatukról, szép házasságukról számolt be, esküvőjük mellőzte a pompát, frigyük valóban az érzelmeken alapult.

szerelem-a-balatonnal-4resz

Kép: wikipedia

Ezt támasztja alá ez az 1880-as visszaemlékezés is:

„Festetics György gróf koronaőr Eszterházy-utcai palotájában az e célra kápolnává átalakított egyik szoljában, ma de. 11 órakor vezette oltárhoz a gróf fia ifjabb Festetics Tasziló gróf Mária Viktória hercegnőt, Hamilton Brendon skót herceg leányát, kinek első férje Albert monakói trónörökös volt. A válóper, melyet a hercegnő férjével folytatott, nem egyszer járta be a hírlapokat s most már a végelválás jogérvényessé vált. Az esketést Simor hercegprímás fényes segédlettel vezette. A meghívott vendégek közül az urak magyar díszruhában; a hölgyek kalapban és nagy ékszer nélkül jelen tek meg. A menyasszony igéző látványt nyújtott. Gyönyörű termetét vadgalambszínű selyem ruha födte, hajzatát brillant- diadém ékesítette.”

Lady Hamilton 1922. május 14-én Budapesten elhunyt, férje 11 évvel élte túl. Felesége tiszteletére 1925-ben szép mauzóleumot építtetett, a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Tasziló a felesége halálát követően csendes magányban, visszavonultan élt, 1933-ban őt is a mauzóleumban helyezték végső nyugalomra.

Szerelem a Balatonnál- 1. rész

Szerelem a Balatonnál- 2. rész

Szerelem a Balatonnál- 3. rész

Dr. Kovács Emőke
Történész
Balaton kutató
www.facebook.com/drkovacsemoke