KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA

„Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek…”

Szerelem a Balatonnál

A Balatonnál a szerelemnek számos nyoma akad: gondoljunk a balatonudvari kőszívekre vagy a badacsonyi Rózsakőre, de eszünkbe juthat a fonyódi Kripta-villa megható története is. A tó híres – beteljesült vagy titkos – szerelmi viszonyoknak is helyet adott, neves írók, költők, történelmi alakok találták meg itt életük párját.

Jókai Mór és Nagy Bella

Jókai Mór (1825-1904), a nagy mesélő 75 esztendős volt, amikor 1899-ben feleségül vette a 17 éves színésznőt, Grosz Arabellát, azaz Nagy Bellát. A közvélemény és a rokonság egyaránt felháborodott a szokatlan frigyen, azt híresztelték, hogy Jókai nem beszámítható. Végül győzött az a nézet, hogy Jókai döntése magánügy, és elfogadták a nagy korkülönbséget kettejük közt. Szerelmükről tanúskodik Jókai Öreg ember nem vén ember című regénye és sok-sok szerelmes költemény. Közismert, hogy Jókai, balatonfüredi villája révén sok szállal kötődött a Balaton vidékéhez és korábbi feleségével, Laborfalvi Rózával is tartalmas éveket töltöttek a tó mellett.

szerelem-a-balatonnal-5resz

Kép: wikipedia.hu

Második feleségével is többször ellátogattak a nagy tóhoz, amiről az újságok is hírt adtak, 1900-ban ekképpen:

„Jókai Mór költőkirályt, ki hitvese szül. Nagy Bella és sógornője társaságában érkeztek Füredre, érkeztekor nagy ovációkkal fogadta a fürdőközönség, Jókairól természetesen itt most folyik a pletyka unos-untalan. Megbámulják feleségét, ki fejedelmi alakja révén méltán vonzza magára a lépten-nyomon őt követő kíváncsi bámulók mohó tekintetét. Jókaiék részt vesznek mindenben s igy hol a színházban, hol a sétányon vagy pedig a csónakba avagy a gyógyház termében találkozunk e minden tekintetben érdekes párral. Jókai közelsége és folytonos jelenléte természetesen elég okot szolgáltat arra, hogy a fürdőközönség folytonosan személyével foglalkozik s igy napfényre kerülnek a már-már feledésbe menő Jókai viccek s szójátékok is.”

Kevésbé ismert tény, hogy Jókai Mór életének utolsó nyarát, 1903-ban, Bellával Siófokon töltötte, a Batthyány és a Mártírok útja sarkán lévő Fekete-villában. Nagy Bella a második világháború kezdetekor – az erősödő zsidóüldözés miatt – Londonba menekült, ahol haláláig (1947) jó szívvel őrizte Jókai emlékét.

Szerelem a Balatonnál- 1. rész

Szerelem a Balatonnál- 2. rész

Szerelem a Balatonnál- 3. rész

Szerelem a Balatonnál- 4. rész

Dr. Kovács Emőke
Történész
Balaton kutató
www.facebook.com/drkovacsemoke