Egy rangos és kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkező gyémánt ékszert is, élettelivé varázsol, ha színes féldrágakövet helyeznek bele.

 

 

01

 

 

A színes kövekkel berakott ékszerek ára olcsóbb, mint a gyémántkővel díszített. A végső döntést természetesen a vevő hozza meg, ízlése és preferenciái szerint. Tekintsük most át a kövek jelentését színük szerint.

 

 

HALVÁNYLILA

 

Ez a szín a béke, az igazságosság, a papok, és a gyász színe is. A lila kövek szimbolizálják a tudást, a magányt és a visszafogottságot. A szín egyfajta biztonságot is ad, továbbá terápiásan aktívan hat a lélekre és a testre.

 

Ametiszt – a kvarc fajtája – sötétlila, lila, lilás piros színben is előfordul. A színt radioaktív sugárzás és a vassal történő keveredés okozza. 250 ° C felett hevítve megsárgul, ilyenkor a nála drágább Citrin kő imitációjának számít.

 

 

02

 

 

Az ametiszthez fűződik az ókori görög legenda, mely szerint a legfőbb isten Zeusz kiöntött egy kupa bort fehér kvarcra, ami azután átvette a bor színét. Az ametiszt egy szimbólum, magas szellemi állapot elérésének szimbóluma, továbbá a tisztaságé és a jámborságé. Királyi családok előnyben részesítik, mert a lila színt az uralkodók színének tartják.

 

 

FEKETE SZÍN

 

Ez a szín a sötétség és a mélység színe, a kezdettel és a véggel kapcsolják össze. Szimbolizálja a küzdelmet a jó és a gonosz között. A fekete kő terápiás hatású, különösen megnyugtató módon hathat ránk.

 

Az Onix valójában az achát fajtája, egy nagyon erős mágikus kőnek tekinthető. Úgy véljük, a viselőjének szerencsét hoz a szerelemben és a gyógyítja a megtört szívet. Azt mondják, hogy hatékony afrodiziákum is. Támogatja a fegyelmet, a rendet és az élethez való komoly hozzáállást.

 

 

03

 

 

SÁRGA SZÍN

 

A ragyogó nap, istenek, napraforgók színe. Kapcsolatba hozták a könnyedséggel, jó humorral, őszinteséggel. Sárga kő szimbolizálja a pompát, bölcsességet, szabadság iránti vágyat. Terápiásán bátorítóan hat az immunrendszerre.

 

Citrin. Megnevezése a latin eredetű citrinusból ered – azaz sárga, mint egy citrom. A természetes citrin viszonylag ritka. A középkorban, mint "napsütötte követ „imádták. Azt is mondják, a citrin „a siker köve". Ez vonzza a pénzt, a jólétet, a sikert. Ezért alkalmas mindazok számára, akik vállalkozást akarnak indítani.

 

 

04

 

 

FEHÉR SZÍN

 

A friss hó, a tej és a kapituláció, megadás színe. Kapcsolatba hozható a jósággal, tisztasággal, ártatlansággal, bájjal. Fehér kövek (mint a gyöngy) szimbolizálják az életet adó folyadékot (tej) és a könnyeket. Orvosi hatása, hogy eltávolítja az összes blokkot és emelje általános egyensúly szintjét.

 

Holdkő – a név vizuális megjelenéséből ered. A rómaiak csodálták őt, mert azt hitték, hogy a hold megszilárdult sugarai. Úgy is hívják "ALBIT" – latin "Albus" fehér szóból. Ezt a követ nagy rejtély és mágia lengi körül, a nők kövének is tartják. A titokzatos fényével főleg az ezoteriával foglalkozó embereket nyűgözi le.

05

 

 

PIROS  SZÍN

 

A vér és a veszély, uralkodók, harcosok színe. Kapcsolatba hozzák a szerelemmel, de a düh és az irritáció színe is. A vörös kövek jelképezik a vitalitást, energiát és bátorságot kölcsönöztek viselőjének. Terápiásan hat a vérkeringésre és a szívre. Pozitív hatású a potenciára is.

 

A gránát drágakövek rendelkeznek a legnagyobb színtartománnyal, – Összesen 16 csoportjuk van.

 

Az egyik csoportot Pyrop-nak, azaz cseh gránát-nak nevezik. (Manapság ez a vörös cseh gránát a legértékesebb fajta gránát a világon!) Úgy tartják, hogy a gránáttal díszített fegyver megvéd a sérüléstől. A gránát szimbolizálja a vért, tűzet, szenvedélyt, a tiszta szívet. A régi emberek szerint a gránát kövek az istenek megkövesedett vércseppjei.

 

Rubin – ez értékes drágakő – a korundokhoz tartozik. A név a latin Rubeus – piros szóból származik. A piacon az egyik legdrágább kövek közé sorolják, a legmagasabb osztályban. A rubin mindig is értékes és tisztelt drágakőnek számított – a középkorban még a gyémánttal egy kategóriába tartozott. Ez is része volt a királyi kincstárnak. A rubin a nagyság és a nemesség szimbóluma. A negyvenedik házassági évfordulót rubin lakodalomnak nevezik. Ez az évforduló azt jelenti, hogy a házastársak olyan közel vannak egymáshoz, mint 2 csepp vér.

 

 

06

 

 

KÉK SZÍN

 

A felhőtlen égbolt és a tenger színe. Összefüggésbe hozzák az érzékenységgel, finomsággal, nemes szándékokkal, de az angol "blue" nem csak "kéket", hanem "szomorút„ is jelent. Kék kő szimbolizálja a hűséget, a bizalmat és a megbízhatóságot. Nyugalmat, koncentrációt adnak, de okozhatnak depressziót és szomorúságot is.

 

Iolit – az elnevezése a kékszínűre színeződött ásványnak a  "Cordierit"-nek. A Cordieritet a francia mineralógus Pierre Louis Cordier tiszteletére nevezték el, ő használta először egy 1809-ben ismertetett tanulmányában. Az Iolit a jó egészség megőrzéséhez nyújt alapot. Megfiatalítja az elmét és eltávolítja az előítéleteket, kinyitja elménket az új ötletekre. Megtanít minket hallgatni.

 

A Tanzanitot, 1967-es felfedezése után, mint a XX. század drágakövét köszöntötték. Hírnevét és egyben a nevét a New York-i Tiffany alelnökének köszönheti (Tanzániáról, ahol felfedezték). A Tanzanite árak még mindig emelkednek és az előrejelzések szerint a bányák hamarosan kimerülnek. Tanzanite az úgynevezett "munkamániások köve", segít nekik, hogy könnyebben éljék a dolgokat, kevésbé komolyan vegyenek mindent.

 

Topaz a világ tizenkét leghíresebb drágaköve közé tartozik, nagyra tartják annak tökéletes átláthatóságát. Állítólag nevét a Vörös-tenger egyik vulkanikus szigetéről Topazos-ról kapta. A középkorban a rubinnal és smaragddal egyenértékű ékszernek tartották – gyakran foglalták királyi koronákba. A Topáz erősíti a hűséget és a barátságot.

 

A zafír a korundokhoz tartozik – a rubin kék testvére. A zafír szó görög eredetű, a szó "sappheiros" – kéket jelent. Sapphire, mint a "bölcsesség köve" ismert. A zafír jelképe az igazságnak, az őszinteségnek és a kapcsolatokban való hűségnek.

 

 

07

 

 

ZÖLD SZÍN

 

A természet, tavasz, remény színe. A fiatalsággal, az erő megújulásával és a nyugalommal kapcsolják össze. Zöld kövek jelképezik a természeti erőt, de előidézhetnek bizalmatlanságot, irigységet. Terápiásan nyugtató hatással van az egész szervezetre, a lélekre és a testre.

 

A smaragd berillium szilikát. A tiszta berillium rendkívül mérgező, de a vegyületben teljesen ártalmatlanok az emberre. A smaragd minél zöldebb – annál drágább. A smaragd régen és ma is még mindig nagyon népszerű drágakő. Úgy ítélik meg sarokköve a sikeres szerelemnek, házi boldogságnak és a hűségnek. (Azt mondják, hogy ha a színe megváltozik, ez hűtlenséget jelent.) Oldalait leggyakrabban a téglalap alakúra csiszolják, viszonylag puha ásvány.

 

Turmalin valójában 14 rokon ásványfaj csoportja, az összes spektrális színben előfordul. Közülük legnépszerűbbek a zöld és rózsaszín drágakövek. A zöld turmalin az úgynevezett "chrome turmalin" (krómot tartalmazó). A rózsaszín-piros az úgynevezett "Rubelit" (mangánt tartalmazó). A Turmalin életre kelti a vitalitást, javítja a hangulatot, és hozza a tudatosságot és a kreativitást.

 

 

12

 

 

 

Elérhetőség:

Dr. Marczi Erika

minőségi ékszerek szakértője

 

E-mail: emarczi@hu.inter.net

 

Telefonszám: 30-2807475