Tudta?

 

A szín olyan, mint valami varázspor: életre kelti a szobát, megváltoztatja a formákat, és különleges hangulatokat képes előidézni.

 

Érzékelte már a színek esztétikai és pszichikai hatását? Ön melyiket kedveli, amikor egy tér hűvös, vagy hangulatos, meleg hatású, esetleg nyugtalanító?
A színek kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni: az építészeti adottságokat (stílus, méretek, az épület díszítése), a helyiségek tájolását és funkcióját. A lakók igényeit és egyéniségüket: extrovertált – kifelé forduló, introveltált – befelé forduló típus-e, vagy a feng shui szerint, melyik elem évében született, melyik szín segíti a személyes célkitűzését?

 

Alkalmazkodni kell a meglévő berendezésekhez, és ismerni kell a színek általános élettani és kompenzációs hatásait. (pl. a fényviszonyok, a zajszint, páratartalom és a nemes anyagok használata befolyásolják a színválasztást.)

 

A színekben, magukban rejlenek a mélység felé ható erők. Ezek az erők a világos – sötét, vagy hideg – meleg értékként, minőségként vagy mennyiségként jelenhetnek meg. A forma és a szín kifejezésének támogatnia kell egymást.

 

 

Honnan merítsen ötletet a színek alkalmazásához?

 

A színharmónia egyenlő a természettel. Forduljon bátran a természethez, hiszen a természet, az érzelmek és a színek kapcsolatban vannak egymással:

 

Alapszabály, hogy a színemlékezetre hagyatkozni nem szabad!
Minden ember más színt lát! Minden szín függ a hordozó felülettől! A színskála használatánál fontos, hogy a kiválasztott színt, fehér felületre tegye, vagy takarja le a színskála többi árnyalatát, mert csak így látható a kiválasztott szín valójában.

 

A színmintát nagy felületen nézze, mert egészen más a hatása kicsiben és nagyban.
A lakberendezésben hosszú távra gondolkodunk, amikor a színeket kiválasztjuk, éppen ezért mielőtt döntene, minden szempontot vegyen figyelembe.

 

Kunczly Judit
jkunczly@gmail.com