Ahány ember, annyiféle természet, annyiféle csodálatos világ és annyi különböző vélemény! Ez önmagában nem egy nagy felfedezés, csak tény. Bármilyen témában szeretnénk megerősítést kapni, ha megosztjuk azt másokkal, akkor az egyéni beszélgetések során kiderül ki mit gondol, milyen a hozzáállása. A felszínre kerülő vélemények olykor kellemes, máskor kellemetlen csalódással járhatnak, sőt, össze is zavarhatják gondolatainkat és még el is bizonytalanodhatunk a megerősödés helyett.

Természetes, hogy érdekel minket, más mit tenne abban az élethelyzetben amiben mi vagyunk. Előfordulnak nem mindennapi szituációk, melyekben kényes

kérdések merülnek fel és leginkább magunkra vagyunk kíváncsiak mit lépnénk, hogyan reagálnánk azokra, hiszen ezeken keresztül van alkalmunk megismerni másokat és önmagunkat is. Valljuk be, vannak esetek, amikor magunkon is meglepődünk, megtorpanunk váratlan történések során, mert nem vagyunk

felkészülve arra az esetre. Sokszor apró kérések is zavarba hozhatnak bennünket,

még családon belül és azon kívül is.

Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem egy színházi élményem során, amit elsőként ajánlok megnézésre a Belvárosi Színházban mindazoknak, akik szeretnek nem csak szórakozni, de elgondolkozni is komoly kérdéseken, életbevágó, nem mindennapi, ám mégsem meg nem történhető történéseken. Azért is szerethetők e történetek, mert nem élesben az életben, hanem a színpadon kerülnek elénk és segítenek minket felkészíteni hasonlókra.

Mint, ahogy szerethető az a Nő is, aki a Turay Ida Színház színpadán kerül nem szokványos éles helyzetbe. Bármelyikünkkel előfordulhatna hasonló sztori az életben, ám nem biztos, hogy olyan jól jönnénk ki belőle, mint amilyen jól a színpadi változatban, amit szintén szeretettel ajánlok megtekintésre mindenkinek, aki szórakozva szeretne elgondolkodni. S talán az is felmerül a Nézőben, akárcsak a darab írójának fejében, mik azok a dolgok, amiért érdemes élni.

Ez persze már egy másik színház és egy másik darab, a Játékszín most bemutatott fantasztikus előadásának témája, ami szintén egy olyan kiváló, elgondolkodtató produkció, amit  érdemes megnézni. Nagy örömöm, hogy három igazán sikeres és értékes előadást volt szerencsém látni egymást követő napokon, melyeknek címét szándékosan nem árultam el,(bár a leírásban elrejtettem), de ha bármelyikkel sikerült felkeltenem az érdeklődést, keressetek, írjatok, rendeljetek jegyet, vagy egyszerűen csak beszélgessetek, gondolkodjatok ezekben a témákban, amíg eljön a tavasz!

szinhazi-elmenyeim-1

“Virágzó szívben örök a tavasz,
színek pompája mindig ugyanaz! 
Zöldül és virul, friss itt a pázsit,
jókedvre hangol, és dalra csábít!
Télben a Napnak sugara látszik,
fényben a szél ma új tavaszt játszik!”

(Hajdan Vali: Virágzó szív)

Hajdan Vali
szervező-költő-és előadóművész
+36-70 / 248-0547
[email protected]
montazsmagazin.hu
facebook
poet.hu
spiritszinhaz